ua en ru

Дж.Картер: Лідер КНДР Кім Чен Ір готовий вести переговори із Заходом з будь-яких питань

Лідер КНДР Кім Чен Ір готовий вести переговори із Заходом з будь-яких питаннях без постановки яких-небудь умов зі свого боку. Про це повідомив журналістів экс-Президент США Джіммі Картер після закінчення свого "приватного" візиту до Пхеньяну. "Голова Державного комітету оборони КНДР, генеральний секретар Ким Чен Ір вказав, що він і народ Північної Кореї готові вести переговори з Південною Кореєю або Сполученими Штатами Америки або іншими країнами, що беруть участь в шестисторонньому процесі, по будь-якому предмету у будь-який час і без яких-небудь передуючих умов", - заявив Дж.Картер на прес-конференції в Сеулі, передає РБК із засланням на Reuters.
87-річний Дж.Картер, а також троє інших колишніх політичних діячів - экс-Президент Ірландії Мері Робінсон, экс-Президент Фінляндії Мартті Ахтісаарі і колишній прем'єр-міністр Норвегії Гру Харлем Брундтланд, - відомі як "старійшини", на цьому тижні зробили візит до Північної Кореї для консультацій з керівниками цієї закритої держави. Дж.Картеру не вдалося зустрітися особисто з Кім Чен Іром, проте він отримав від північнокорейського лідера послання. Сьогодні делегація "старійшин" покинула Пхеньян, де провела три дні.
Шестисторонні переговори по ядерному роззброєнню КНДР заморожені з 2009 р. після північнокорейських ядерних випробувань. Крім того, в перманентній кризі, що загрожує військовим конфліктом, знаходяться двосторонні стосунки між КНДР і Південною Кореєю.