ua en ru

DW: нові вибори можуть стати аргументом для припинення фіндопомоги Україні від кредиторів

Оголошення дострокових виборів може стати аргументом для припинення фінансової допомоги Україні з боку Міжнародного валютного фонду та інших кредиторів.

Про це у своїй статті за результатами візиту глав МЗС Франції і Німеччини в Київ пише головний редактор української версії Deutsche Welle (DW) Бернд Йоганн.

"Незвично, коли дипломати публічно висловлюють занепокоєння щодо майбутнього країни. Міністри закордонних справ Німеччини і Франції зробили це у бік України досить чітко і відверто. Штайнмаєр і Жан-Марк Еро наполягають, щоб Україна повернулася до процесу проведення реформ. Раніше у спільній статті, що вийшла в одній з провідних німецьких газет, вони роз'яснили, що саме стоїть зараз в Україні на кону", - пише журналіст.

За його словами, потім, німецький і французький міністри в черговий раз закликали українських політиків продовжити розпочатий процес реформ.

Головний редактор видання зазначив, що досі державному суверенітету України загрожує зовнішня агресія. Він підкреслив, що ніякої альтернативи мінським домовленостей немає.

До цього, за словами журналіста, додається "важка доморощена внутрішньополітична криза".

"Безвідповідальні політики з боку опозиції і провладних фракцій штовхнули країну в новий хаос. У політичному сенсі держава стала практично некерованою. А на міжнародному рівні такий партнер фактично нікому не потрібен. Як і раніше, політика в Україні керується особистими владними інтересами і ляльководами з-за лаштунків. Ці особи зловживають, насамперед, парламентом, перетворюючи його в майданчик для лобіювання своїх інтересів. Сюди належать, зокрема, олігархи та багатії, які спільно з політиками вже роками домінують у країні", - пише він.

Журналіст підкреслив, що "криза вже досить сильно нашкодила чинному прем'єр-міністру Арсенію Яценюку і президенту Петру Порошенку". Однак, за його словами, "наразі у пошуках політичного виходу з кризи, відповідальність на себе повинні взяти і вони".

"Процес реформ триватиме лише за умови забезпечення стабільної більшості. Україна не має часу проводити нові вибори. Дискусії про них виникають тільки тому, що деякі політики сподіваються отримати від такого кроку вигоду. Втім, політично, економічно і фінансово вибори в Україні стали б катастрофою. Адже через виборчу гонку Україна буде заблокована протягом тижнів і місяців. Кредитори на зразок Міжнародного валютного фонду, Єврокомісія, а також велика кількість країн, які досі підтримували Україну, отримали б переконливі аргументи для того, щоб зупинити фінансову й економічну допомогу на період політичної нестабільності в країні", - заявив головний редактор видання.

Він вважає, що, лише сформувавши в найкоротші терміни уряд, Україна може уникнути найгіршого сценарію.