ua en ru

У двох районах Івано-Франківської області ввели карантин через шкідників кукурудзи

У двох районах Івано-Франківської області ввели карантин через шкідників кукурудзи Фото: кукурудза (Pixabey)

Західний кукурудзяний жук пошкодив урожай на майже 700 га

У двох районах Івано-Франківської області ввели карантин у звязку із виявленням шкідника - західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera). Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на видання zik.

Зазначається, що наприкінці вересня шкідника виявили на території Рогатинського району. Причиною моніторингу урожаю стало вянення кукурудзи. Жука спочатку виявили в селі Потік у ТОВ "Захід-Агро МХП" на площі 7 га. Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія провела дослідження і підтвердила - урожаю кукурудзи загрожує шкідник.

Тепер західного кукурудзяного жука виявили також на території Городенківського району. Згідно із оприлюдненою у середу, 3 жовтня, інформацією управління Держпродспоживслужби області, кукурудзяного жука виявлено в с.Вербівці на площі 205,16 га.

Також шкідника знайшли у посівах кукурудзи в с.Котиківка -1 24,66 га; с.Серафинці - 90,9; с.Рашків - 74,28 га; с.Раковець - 73 га; Олієво-Королівка - 125,1 га. Землі сільгосппризначення у цих селах орендує філія "Перспектив" ПРАТ "Зернопродукт МХП". Лабораторія підтвердила походження шкідника.

Відповідно до статей 33, 34 закону України "Про карантин рослин" на даній території господарства на площі 693,1 га запроваджено карантинний режим. На території господарства визначено заходи з локалізації та ліквідації вогнищ західного кукурудзяного жука.

Нагадаємо, раніше облуправління Держпродпоживслужби у Херсоні домоглось пом'якшення методів боротьби із африканською чумою свиней (АЧС) та скасування знищення бродячих собак і котів.