ua en ru

Двоє членів екіпажу арештованого судна "Норд" втекли до Білорусі, - ДПСУ

Двоє членів екіпажу арештованого судна "Норд" втекли до Білорусі, - ДПСУ Фото: судно "Норд" (dpsu.gov.ua)

Учасники екіпажу вилетіли до Білорусі з аеропорту "Жуляни"

Двоє учасників середнього чорноморського сейнера (СЧС) "Норд", арештованому за незаконну риболовлю в окупованому Криму, виїхали з України до Білорусі. Про це йдеться у повідомленні прес-центру Держприкордонслужби України (ДПСУ).

Зазначається, що члени судокоманди "Норду" обманним шляхом виїхали до Білорусі у четвер, 19 квітня, близько 6:00.

"В аеропорту "Жуляни" на рейс, що слідував до Білорусі, зареєструвалося, нібито, двоє громадян РФ, які на паспортний контроль пред’явили документи громадян РФ, видані в генконсульстві РФ в місті Харків", - йдеться у повідомленні ДПСУ.

Зазначається, що українська сторона не визнає документи, які видані окупаційною владою Росії в Криму, але це не розповсюджується на документи, які видані офіційно діючими дипломатичними представництвами РФ на території України.

"Оскільки транскрипція прізвищ громадян в паспортах РФ відрізнялася від ідентифікаційних цих громадян України - членів суднокоманди "Норд", які містилися в базах даних, ці громадяни були пропущені через кордон та вилетіли до Білорусі. На момент вильоту відповідних доручень від інших правоохоронних органів чи рішень судів щодо обмеження у виїзді членів суднокоманди на адресу Держприкордонслужби не надходило", - зазначили в ДПСУ.

Зазначається, що цього ж дня о 15:20, під час реєстрації пасажирів на рейс, що слідував до Мінська, прикордонники відмовили у виїзді ще сімом учасникам екіпажу судна "Норд", котрі надали аналогічні документи громадян Росії.

"Державна прикордонна служб вилучила їх (документи, - ред.) та склала протоколи про чергову спробу незаконного порушення державного кордону України. Матеріали направлені до суду", - зазначили в ДПСУ.

За цим фактом проінформовано МЗС, СБУ та інші правоохоронні органи. Також екіпажу судна в черговий раз запропоновано звернутися до органів міграційної служби задля підтвердження громадянства України та виїзду в подальшому до місць постійного проживання на законних підставах.

Нагадаємо, 25 березня Держприкордонслужба України затримала в акваторії Азовського моря риболовецьке судно "Норд" під прапором Росії. Капітана затриманого в Азовському морі російського судна "Норд" Володимира Горбенка було взято під варту, а згодом - повідомлено про підозру за незаконний рибний промисел.