ua en ru

Два шиїтські блоки в Іраку домовилися про єднання в парламенті.

Два головні політичні об'єднання шиїтських сил в Іраку оголосили у вівторок, що досягли згоди про створення альянсу та оформлення єдиного блоку в парламенті країни.

Таким чином, «Держава закону» на чолі з прем'єр-міністром Нурі аль-Малікі, яка має 89 місць, та Іракський національний альянс на чолі з колишнім прем'єром Ібрагімом аль-Джаафарі, що має 70 місць, разом налічуватимуть 159 депутатів. Для формування власного уряду в Іраку необхідно мати принаймні 163 парламентські місця з загального числа 325. Про це повідомляє «Радіо «Свобода».

Тим часом у заяві двох сил не згадано, хто став би прем'єр-міністром від цього блоку, якщо він прийде до влади. Дві шиїтські сили оголосили про бажання створити спільний блок ще кілька тижнів тому, і досі головною перешкодою на їхніх переговорах про це була саме кандидатура прем'єр-міністра.

Нурі аль-Малікі прагне залишитися на посаді. Але відомий іракський шиїтський радикал Моктади ас-Садр, політична сила якого має 40 місць з 70 в блоці «Іракський національний альянс», категорично відкидає таку можливість.

Найбільшою фракцією в обраній у березні Раді представників Іраку є світська партія «Іракський національний рух» («Аль-Іракія») на чолі зі ще одним колишнім прем'єр-міністром Іраку Аядом Аллаві - вона дістала 91 місце.

Рада представників, за конституцією, є нижньою і поки залишається єдиною палатою парламенту Іраку. У майбутньому має бути створено й верхню палату представників провінцій країни, Раду союзу.