ua en ru

ДТЕК не планує імпортувати вугілля через відсутність коштів

ДТЕК не планує імпортувати вугілля через відсутність коштів Фото: вугілля

Компанія розраховує тільки на вугілля Донбасу

Компанія "ДТЕК Енерго" не планує закуповувати імпортне вугілля через відсутність грошових коштів. Такий дефіцит викликаний заборгованістю енергоринку перед тепловою генерацією. Про це сьогодні в ході круглого столу на тему "Сто днів до зими" заявив виконавчий директор компанії "ДТЕК Енерго" Дмитро Сахарук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Імпорт ми зараз не розглядаємо. Причина відсутності контрактації за імпортним вугіллю проста - це відсутність грошових коштів. Ми вже неодноразово говорили, що на перше вересня 2015 року борг енергоринку перед тепловою генерацією становить 6,1 млрд гривень. Рентабельність наших станцій - мінус 13%. Склалася така кругова схема неплатежів і, як наслідок, у нас немає вільних коштів для того, щоб законтрактувати човен або два, або більше з-за кордону", - заявив Сахарук.

За його словами компанія розраховує тільки на вугілля Донбасу.

"Тому ми розраховуємо тільки на те вугілля, яке у нас є в Донецькій і Луганській областях", - підкреслив представник компанії.

При цьому він також нагадав, що ДТЕК у Донецькій і Луганській областях має близько 2 мільйонів тонн антрациту.

"Ми теж не розглядаємо поставки з Росії через те, що, якщо пам'ятаєте, 22 листопада минулого року, коли ми почали контрактувати з Росією, 22 листопада була зупинена поставка вугілля. Ми вважаємо, що це може статися і цього року в самий невідповідний момент, тому крім фінансової причини, ще питання надійності цих поставок", - підкреслив Сахарук.

При цьому на даний момент, за словами Сахарука, на ТЕС "ДТЕК Енерго" знаходиться 1 млн 270 тис тонн вугілля.

"На складах в ТЕС ДТЕК зараз знаходиться 1 млн 270 тис тонн (вугілля - ред.) - це 80% від усього вугілля, яке знаходиться на теплових станціях України... За останній місяць ми поклали на склад близько 120 тис. тонн вугілля марки Г і марки А", - заявив Сахарук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що поставки вугілля із зони АТО можуть припинитися в листопаді-грудні.