ua en ru

Друг стрілка з Сан-Бернардіно відмовився визнавати свою провину

Друг стрілка з Сан-Бернардіно відмовився визнавати свою провину Фото: поліція США

Маркес був заарештований в грудні

Енріке Маркес, друг одного з учасників стрілянини в каліфорнійському місті Сан-Бернардіно, відмовився визнавати свою провину у справі про змову з метою надання матеріальної допомоги терористам. Про це повідомляє The Los Angeles Times.

Маркес, який раніше проживав по сусідству з учасником теракту Сайєдом Ризваном Фаруком, був арештований в грудні. Його також звинувачують у брехні при купівлі зброї, обмані при отриманні візи і фіктивному шлюбі.

Промова у справі Маркеса йде про змову з метою нападу на коледж в Ріверсайді (місто в Каліфорнії) і в атаці на шосе №91, які планувались у 2011 і 2012 роках відповідно.

Сторона звинувачення в суді заявила, що в листопаді 2011 року Маркес купив гвинтівку Smith&Wesson за 740 дол, а через три місяці придбав ще одну за 760 дол. В обох випадках, вважає прокуратура, зброя була призначена для Фарука, проте Маркес приховав цей факт, підписавши папери, в яких говорилося, що покупцем є він.

Крім того, за версією звинувачення, Маркес купив контейнер бездимного пороху, який призначався для створення саморобних бомб - Фарук залишив у конференц-залі, де сталася стрілянина. Бомби не вибухають.

Сам обвинувачений ненадовго з'явився у суді в середу вранці. В основному він лише відповів "так" або "ні" на запитання судді, зазначає газета. Маркес також сказав, що відмовився від спілкування з Фаруком в 2012 році і дистанціювався від нього.

Якщо Маркеса визнають винним за всіма пунктами звинувачення, йому може загрожувати до 50 років в'язниці.

Нагадаємо, в США пред'явили звинувачення спільникові терористів з Сан-Бернадіно.