ua en ru

ДР Конго вимагає компенсації від російської компанії за загибель людей при витоку відходів

ДР Конго вимагає компенсації від російської компанії за загибель людей при витоку відходів Фото: у Конго стався витік отруйних відходів з алмазного рудника (GettyImages)

Демократична Республіка Конго домагатиметься компенсації від власників алмазного рудника в Анголі за витік відходів в притоки річки Конго. Загинули 12 людей, постраждали 4,4 тис., повідомила міністр навколишнього середовища ДР Конго Ева Базаібу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Рудник належить Catoca - спільному підприємству російської "Алроса" і ангольської державної алмазної компанії Endiama.

Catoca розробляє одне з найбільших родовищ алмазів у світі - кімберлітову трубку Катока. СП належить "Алроса" (41%), Endiama (41%) і холдингу LL International Holding B.V. (18%).

"Алроса" в коментарі Reuters зазначила, що не контролює рудник. Компанія не стала розкривати інформацію про витік, тому, що це не входить в її обов'язки. Представник "Алроса" сказав, що компанія запропонувала свою допомогу та експертизу в ліквідації наслідків аварії.

ДР Конго має намір домагатися компенсації за принципом "забруднювач платить". Це означає, що винний у забрудненні покриватиме витрати з пом'якшення наслідків витоку. Catoca визнає витік з підприємства. СП зазначило, що негайно спробувало усунути аварію і побудувало дві дамби. Повністю пролом заклали до 9 серпня.

Витік стався в кінці липня при прориві дамби сховища відходів гірничодобувної промисловості. Вона призвела до того, що вода в річках Чікапа і Касаї забарвилася в червоний колір. Університет Кіншаси в ДР Конго заявив, що сталася безпрецедентна екологічна катастрофа. За його підрахунками постраждали близько 2 млн осіб, витік призвів до загибелі риб і тварин.