ua en ru

Дощі покращили ситуацію на зернових полях України, - Гідрометцентр

Довгоочікувані дощі в Чорноморському регіоні поліпшили ситуацію на зернових полях Україні та Росії, частково розвіявши побоювання світового ринку про новий неврожай, пише Reuters, посилаючись на дані аналітиків і метеорологів.
"У нас пройшли шикарні дощі майже по всіх регіонах", - зазначила керівник сільськогосподарського відділу Гідрометцентру України Тетяна Адаменко. - "Зараз особливих загроз для врожаю ми не бачимо".
Вона також повідомила, що "для ранніх зернових ситуація пом'якшилася. Вона стала більш сприятливою і для кукурудзи, і для соняшника".
"Пшениця знаходиться на стадії наливу зерна і посуха більше не є загрозою", - вважає аналітична компанія "Украгроконсалт", яка прогнозує урожай пшениці в близько 20 млн тонн в 2011 р.
Однак посушлива погода вже встигла надати свій негативний вплив на ярий ячмінь, площі під яким були цього року скорочено на 16%. За оцінками аналітиків, збір ячменю може впасти до 7,5 млн тонн з 8,8 млн в 2010 р.
Нагадаємо, українські аграрії в 2011 р. розширили посіви зернових майже на 3% - до 15,6 млн га, включаючи 6,9 млн га пшениці, 3,9 млн - ячменю і рекордні 3,4 млн - кукурудзи.
Росія в 2011 р. чекає збір зерна на рівні 95 млн тонн і пройшли дощі лише зміцнили впевненість у реальності цього прогнозу.
"Озимі пережили зиму дуже добре і зроблено все, щоб досягти поставленої мети зібрати 85 мільйонів тонн зерна", - зазначив президент Національної спілки зерновиробників Росії Павло Скурихін. За його словами, на більшій частині країни ситуація з вологою в ґрунті не викликає побоювань.
Нагадаємо, небувала посуха 2010 позбавила Росію третини врожаю, змусивши уряд РФ заборонити експорт зерна, в той час як в Україну, що скоротила збір на 15% до рівня 2009 р., влада ввела квоти на вивезення зерна, щоб не допустити стрибка цін на хліб.