ua en ru

Довибори в Раду не відповідають міжнародним стандартам, - СКУ

Згідно із результатами спостереження місії СКУ, повторні парламентські вибори 2013 р. в Україні не відповідають повною мірою міжнародним стандартам проведення демократичних виборів. Про це повідомляє прес-служба "Батьківщини".

Місія проаналізувала як виборчу кампанію так і самі вибори відповідно до міжнародних зобов'язань України стосовно демократії, верховенства права, свободи слова та вільних виборів.

У процесі аналізу місія виявила значні недоліки у процесі проведення виборчої кампанії. Ці недоліки, на думку місії, вплинули на волевиявлення.

У процесі спостереження за виборами та підрахунком голосів, спостерігачі СКУ повідомили про деякі серйозні порушення, такі як купівля голосів виборців, застосування адмінресурсу, у тому числі ангажування міліції задля перешкоджання незалежному спостереженню представниками кандидатів за процесом підрахунку голосів. У деяких регіонах було помічено незвичний сплеск популярності голосування удома (що допускається за станом здоров'я чи по причині похилого віку виборця). Чимало бюлетенів від різних виборців були позначені у однаковий спосіб однаковим почерком. Чимало виборців не були внесені до реєстру виборців.
Місія СКУ також відмітила значні процедурні порушення, такі як відсутність голови виборчої дільниці та деяких членів комісій у день виборів, коли потрібно було приймати рішення. Бюлетені не були витягнуті із спеціальних контейнерів перед початком голосування, скриньки для голосування не були опломбовані, контейнери не були доставлені належним чином із ДВК у ОВК.

Вочевидь, більшість виборців мали можливість проголосувати на виборчих дільницях у день виборів. Тим не менш, зазначені вище порущення та недоліки без сумніву вплинули на результати виборів. У даний момент, важко визначити міру їхнього впливу.

Попередні висновки зроблені до завершення підрахунку голосів та оголошення попередніх та остаточних результатів виборів, судового розгляду можливих скарг та апеляцій. Місія СКУ оприлюднить остаточний звіт із пропозиціями для потенційних вдосконалень після завершення процесу.

Місія спостерігачів Світового конґресу Українців (СКУ) є найбільшою групою міжнародних спостерігачів, які здійснювали спостереження повторних виборів народних депутатів у 94, 132, 194, 197 та 223 виборчих округах в Україні 15 грудня 2013 р. Кількість спостерігачів СКУ налічує 155 осіб, які прибули із понад 15 країн світу. У роботі місії бере участь численна група представників Світового конґресу українських молодіжних організацій за підтримки Міжнародного благодійного фонду "Відродження".