ua en ru

Усі дороги України за десять років облаштують велодоріжками

Усі дороги України за десять років облаштують велодоріжками Ілюстративне фото (kiev.klichko.org)

Облаштування велодоріжок відбуватиметься під час ремонту доріг

Нові будівельні норми (ДБН), які почали діяти з 1 вересня передбачають обов’язкове проектування велосипедних доріжок і смуг під час нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту українських доріг. Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Як зазначається в повідомленні, в середньому ремонт дорожнього покриття має проводитися кожні 5 - максимум 10 років, отже через 10 років всі українські дороги будуть з велодоріжками.

Згідно з новим ДБН "Вулиці і дороги населених пунктів", велосипедні доріжки та велосипедні смуги слід влаштовувати на територіях житлових і промислових районів, комунально-складських зон, на магістральних вулицях безперервного і регульованого руху, вулицях місцевого значення, селищних та сільських дорогах, що забезпечують під’їзд велосипедистів до житлових, громадських будинків, промислових підприємств, об’єктів масового відвідування, відкритих автостоянок і гаражів.

Усі дороги України за десять років облаштують велодоріжками

- Велосмуги повинні проектуватися лише для одностороннього руху, велодоріжки мають бути переважно односторонніми з обох боків вулиці.

- За наявності забудови з одного боку вулиці слід влаштовувати велодоріжку двостороннього руху на забудованій стороні.

- За наявності велоруху на вулицях з одностороннім рухом його слід передбачати в обох напрямках, у тому числі, з використанням зустрічної велосмуги.

Усі дороги України за десять років облаштують велодоріжками

Нагадаємо, що з 1 жовтня в дію вступають оновлені ДБН щодо проектування дошкільних закладів, які вже містять норму щодо можливості проектувати невеликі дитсадки, вбудовані у житлові будинки. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вивчає можливість дозволити проектирование невеликих вбудованих у житлові будинки початкових шкіл (1-4 класи).