ua en ru

У Донецькій області з початку року поліції здалися 13 екс-бойовиків

У Донецькій області з початку року поліції здалися 13 екс-бойовиків Ілюстративне фото (dn.npu.gov.ua)

Поліція дає шанс позбутися кримінальної відповідальності

З початку року поліцейським добровільно здалися 13 колишніх учасників незаконних збройних формувань, з них 11 - протягом останнього місяця. Про це повідомляє пресс-служба Національної поліції України.

Зокрема, повідомляється, що тільки за добу в міліцію звернулися два екс-бойовика, які скористалися наданим державою шансом позбутися кримінальної відповідальності. Прийти в поліцію чоловіки вирішили, дізнавшись зі ЗМІ про своїх "колег", які на законних підставах отримали можливість повернутися до нормального життя.

Житель Слов'янська 1986 року народження розповів, що в 2014 році багато його знайомих приєдналися до бойовиків. І щоб не відрізнятися від них він також вступив в НВФ.

"Спочатку знаходився в якійсь ейфорії: камуфляжна форма, зброя, "статус ополченця", обіцянки зміни на краще і тому подібне. Згодом я побачив, що "командири" займалися лише самозбагаченням і вирішив піти, однак мене не відпускали, і я втік", - розповів колишній найманець.

Майже 4 роки йому довелося переховувався в РФ. Дізнавшись, що ті, хто не чинив тяжких злочинів, можуть уникнути покарання, повернувся до родини у Слов'янськ.

Подібна історія і з 31-річним жителем Часового Яру Бахмутського району.

У 2014 він здійснював незаконну фільтрацію громадян, оглядав транспорт і багаж, але незабаром покинув службу. Людина втомився жити в страху, і сам зізнався полиниции у протиправній діяльності.

За обома фактами попередньо відкриті кримінальні провадження за ч. ст 2. 260 Кримінального кодексу України "Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань".

Поліція проводить досудове розслідування.

Нагадаємо, з початку року поліція Донецької області оголосила про підозру 88 бойовиків і їхніх посібників.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, всього за програмою Служби безпеки України (СБУ) "Тебе чекають вдома" від кримінальної відповідальності освобождены понад 200 колишніх бойовиків.