ua en ru

У Донецькій обл. ліквідовано конвертцентр оборотом понад 1 млрд грн

У Донецькій обл. ліквідовано конвертцентр оборотом понад 1 млрд грн Фото: ДФС

Для своєї діяльності зловмисники використовували суб'єкти господарської діяльності з ознаками фіктивності, які зареєстровані у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій областях та в Києві

У Донецькій області вчора, 9 липня, співробітники податкової міліції спільно з обласною прокуратурою та управлінням Служби безпеки України (СБУ) викрили та припинили діяльність міжрегіонального конвертаційного центру. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Державної фіскальної служби (ГФС).

Встановлено, що для своєї незаконної діяльності зловмисники використовували суб'єкти господарської діяльності з ознаками фіктивності, які зареєстровані у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій областях та в Києві.

На підставі постанови судді в Маріуполі та Дніпропетровську в офісах конвертцентру та за місцями проживання затриманих були проведені обшуки.

У ході обшуків виявлено та вилучено фактичні докази злочинної діяльності: бухгалтерські документи, комп'ютерну техніку, грошові кошти, 154 друку підприємств, які входили до складу конвертцентру, а також підроблені гербові печатки податкових інспекцій одного з районів Києва і Дніпропетровська і одну печатку банківської установи.

Як повідомляє ГФС, зараз заблокована видаткова частина рахунків в шести банках на загальну суму 1 млн грн, однак гроші на рахунку продовжують надходити.

"Незважаючи на те, що слідчі дії ще тривають, вже зараз можна з упевненістю сказати, що викритий один із найбільших конвертаційних центрів за останній час. Податкова міліція і надалі буде боротися з незаконною конвертацією та обігом коштів, отриманих злочинним шляхом", - заявив перший заступник голови ГФС Сергій Белан.

Вирішується питання про додатковій реєстрації кримінальних проваджень за ст. 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем), ст. 205 (фіктивне підприємництво), ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом) та ст. 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України стосовно організаторів та учасників злочинної діяльності, розкрадачі державних коштів.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України (СБУ) спільно з прокуратурою викрили у Кіровограді діяльність "конвертаційного центру", через який зловмисники вивели в тіньовий обіг понад 50 млн грн.