ua en ru

У Донецькій обл. посадовці заробляли 10 млн грн на місяць на незаконній вирубці лісу, - МВД

У Донецькій обл. посадовці заробляли 10 млн грн на місяць на незаконній вирубці лісу, - МВД Фото: порубка лісу

На причетність до незаконної діяльності перевіряються більше 10 посадовців та комерсантів

У Донецькій обл. посадовці заробляли 10 млн грн. на місяць на незаконній вирубці лісу. Про це повідомляє прес-служба ГУМВС України в Донецькій області.

"Слідчим відділом ГУМВС України в Донецькій області за фактом незаконної порубки лісу на території Краснолиманського району відкрите кримінальне провадження, в рамках якого на причетність до незаконної діяльності перевіряються більше 10 посадовців та комерсантів", - йдеться в повідомленні.

У Донецькій обл. посадовці заробляли 10 млн грн на місяць на незаконній вирубці лісу, - МВД

Фото: правоохоронці викрили схему незаконної порубки лісу

Повідомляється, що правоохоронцям вдалося викрити та задокументовати ряд злочинних схем, за якими керівники "лісгоспів" Донецької обл. та підконтрольних їм комерційних структур заробляли гроші на незаконній вирубці лісу.

"Щомісячний незаконний обіг грошових коштів зловмисників сягав 10 млн грн.", - повідомляють у прес-службі.

Наразі перевіряється декілька схем, за якими могли діяти зловмисники. Зокрема, підробка документів, розкрадання коштів, виділених на заготівлю лісу, а також продаж лісу за готівковий рахунок, у тому числі й на експорт.

Відзначається, що напередодні, 24 червня, правоохоронці провели понад 20 обшуків на офісах, лісних складах, лісопилках Донецької та Луганської областей, а також за адресами проживання підозрюваних.

У Донецькій обл. посадовці заробляли 10 млн грн на місяць на незаконній вирубці лісу, - МВД

Фото: вилучено: ділового лісу на суму понад 500 тис. грн.

"В результаті обшуків на вказаних об'єктах вилучено: ділового лісу на суму понад 500 тис. грн., грошові кошти у сумі 165 тис. грн., 10 вантажних автомобілів, 2 трактори, комп'ютерна техніка, банківські карти, через які виводились гроші, та бухгалтерські документи", - йдеться у повідомленні.

Начальник Управління протидії злочинності у сфері економіки ГУМВС України в Донецькій області Володимир Притула заявив, що посадовцям не вдасться уникнути покарання.

"Після проведення повного комплексу слідчо-оперативних дій кожного з учасників нелегальної схеми буде надана відповідна правова оцінка. У відношенні знищувачів лісу кілька років тому відкривалось кримінальне провадження, але справу не було доведено до кінця, зловмисники залишились на свободі. Цього разу посадовцям не вдасться уникнути покарання", - зазначив Притула.

У Донецькій обл. посадовці заробляли 10 млн грн на місяць на незаконній вирубці лісу, - МВД

Фото: незаконна вирубка лісу

Попередньо діяльність зловмисників кваліфікована за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 246 "Незаконна порубка лісу" КК України та ч.2 ст. 364 "Зловживання владою або службовим становищем" КК України.

Повідомляється, що незаконна вирубка лісу карається штрафом або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

В свою чергу, зловживання владою або службовим становищем карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від 4 250 до 12 750 гривень та зі спеціальною конфіскацією.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Житомирській обл. керівництво сільгосппідприємства присвоїло 3,7 млн грн ДПЗКУ.