ua en ru

Домохозяйства играют значительную роль в развитии рыночных отношений индустрии страхования, - ЛСОУ

Домогосподарства відіграють значну роль у розвитку ринкових відносин індустрії страхування, оскільки вони забезпечують необхідний рівень споживчого попиту на страхові послуги, без якого неможливе функціонування ринкового механізму, вважає заступник голови ради Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Олександр Залєтов.

За його словами від домогосподарств у 2010 р. надійшло 6,171 млрд грн страхових платежів, що на 3,7% більше, ніж за аналогічний період 2009 р. Це склало лише 0,56% у витратах домогосподарств, що майже в два рази менше, ніж у 2007 р .

"Заощадження домогосподарств за допомогою страхування життя є джерелом довгострокових інвестицій, що дуже важливо в умовах розвитку економіки. Крім того, така категорія споживачів страхових послуг схильна до створення сімейного страхового бізнесу (особливо в сфері страхового посередництва), а це сприяє не тільки зростанню особистого добробуту, а й розвитку ринку страхування та ринкової економіки в цілому", - зазначив експерт.

За його словами, особливості поведінки домогосподарства як суб'єкта економічних відносин в індустрії страхування яскраво проявляються в різних типах економічного устрою. «Домогосподарство, яке функціонує в рамках централізованої економіки з дефіцитом страхових послуг або в умовах державної монополії, відрізняється від свого прототипу в ринковій економіці, де необхідна орієнтація у величезній різноманітності продуктів страхування», - зазначив Залєтов.

На думку експерта, в таких умовах домогосподарство стає не тільки індикатором розвитку конкурентоспроможної та інвестиційної привабливою індустрії страхування, але і в силу своєї економічної ролі - своєрідним захисником індивідуальності в споживанні страхових послуг.