ua en ru

Посадові особи Промекономбанку завдали фінустанові більш 781 млн гривень збитків, - ФГВФО

Посадові особи Промекономбанку завдали фінустанові більш 781 млн гривень збитків, - ФГВФО Фото: чергову схему виведення активів виявив Фонд гарантування вкладів фізосіб (twitter.comForinsua)

Із застави банку вивели нерухомість на суму 63 млн гривень

Відчуження нерухомого майна та виведення коштів посадовими особами і шахраями з ПАТ "КБ "Промекономбанк" завдали фінансовій установі збитків у сумі 781,1 млн. гривень. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Як повідомляється, в результаті неправомірних дій шахраїв було незаконно відчужено і присвоєно нерухоме майно на суму 63 млн гривень.

Так, 15 вересня 2014 року шахрайськими діями шляхом підробки документів здійснено незаконне відчуження і привласнення найбільш ліквідного активу банку, а саме, будівель і споруд виробничого комплексу "Заводу бетонних виробів", які розташовані в Дніпропетровській області, сел. Партизанське.

На підставі підробленої довіреності, виданої начебто уповноваженою особою Фонду на ліквідацію банку та засвідченого приватним нотаріусом, даний об'єкт нерухомого майна був проданий фізичній особі в одноосібне володіння, після чого - в черговий раз перепроданий.

За виявленим фактом та поданою ФГВФО заявою відкрито кримінальне провадження та розпочато досудове розслідування. Крім цього, в цілях запобігання подальшої зміни власників та відчуження комплексу на адресу Київської місцевої прокуратури було направлено клопотання про накладення арешту на нерухоме майно, однак в його погодженні відмовлено.

Ще одним способом заволодіння активами "Промекономбанку"стала спроба "віджати" нерухомість і земельну ділянку в Криму вартістю 1,4 млн гривень. Шляхом фіктивного переоформлення права власності на такі активи на підставі підроблених документів була зроблена спроба незаконного відчуження майна. За вказаним фактом також розпочато кримінальне провадження.

Крім того, в результаті незаконного захоплення приміщень та майна банку на непідконтрольної Україні території Донбасу, був нанесений збиток у сумі не менше 3,3 млн гривень і на даний момент їх повернення та продаж не представляються можливими. Як результат - при зафіксованої на папері балансової вартості 181,6 млн гривень активи банку реально оцінені майже у 14 разів менше – 13,5 млн гривень.

Посадові особи Промекономбанку завдали фінустанові більш 781 млн гривень збитків, - ФГВФО

Фото: факти відчуження майна банку

Також, в ході аналізу документації банку виявлено неодноразові операції службовців щодо проведення масових операцій з перерахування коштів на рахунки підставних осіб за нібито надані консультаційні послуги банку. При цьому, оплата вартості таких послуг була в рази порівняно з ринковим рівнем цін.

За всіма фактами незаконного заволодіння майном ПАТ "КБ "Промекономбанк"уповноваженою особою ФГВФО подано 14 заяв про вчинення кримінального правопорушення на загальну суму 781,1 млн. гривень, з яких 4 заяви на суму 713,1 млн гривень стосовно посадових осіб банку за доведення до банкрутства та розкрадання коштів.

Посадові особи Промекономбанку завдали фінустанові більш 781 млн гривень збитків, - ФГВФО

Фото: структура активів банку

Нагадаємо, комісією по розгляду скарг у сфері державної реєстрації (Міністерство юстиції України) було прийнято рішення, згідно з яким ділянку площею 113,5 га в Києві повернуто у власність ПАТ "Родовід Банк".