ua en ru

Частка "Газпрому" на ринку РФ може істотно скоротитися

Частка "Газпрому" на ринку РФ може істотно скоротитися Фото: глава "Газпрому" Олексій Міллер

ФАС може позбавити "Газпрому" привілеїв на тариф за транспорт газу

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії хоче позбавити "Газпром" привілеїв по транспорту газу, в результаті чого частка газової компанії на ринок РФ може істотно скоротитися, передає "Комерсант".

Тариф на транспортування газу зараз є одним з предметів суперечки між "Газпромом" і незалежними виробниками газу в Росії. Тариф для незалежних встановлюється Федеральною службою по тарифах (ФСТ), а для "Газпрому" - фактично сама монополія (тобто ФСТ за розрахунками "Газпрому"), причому він нижче, ніж для незалежних.

В цьому році незалежні компанії наполягали на заморожуванні тарифу на транспортування (їх підтримували Мінекономіки і ФАС) і майже домоглися цього. "Газпром", якого підтримали Міненерго та ФСТ, пропонував індексацію на 7,5%. В результаті тариф підняли лише на 2%.

Як пише видання, будь-яке вирішення питання щодо транспортного тарифу призведе до серйозних змін для всього внутрішнього ринку газу в РФ. В останні роки частка "Газпрому" неухильно скорочувалася, незалежні нарощували видобуток. У Західному Сибіру і на Уралі (де в основному видобувається газ) регульована ціна нижча, ніж на заході і півдні Росії, але це не повністю покриває різницю у вартості його транспортування. У західносибірських регіонах можна продавати газ з найбільшою прибутковістю, і там незалежні видавили "Газпром" в першу чергу, повністю залишивши йому малорентабельні захід і південь. Якщо ж вирівняти транспортні тарифи для "Газпрому" і незалежних, то монополія приречена на подальше скорочення своєї частки на внутрішньому ринку, що призведе до ще більш серйозних перекосів в галузі, пише "Комерсант".

Нагадаємо, третина видобувних потужностей "Газпрому" залишається незатребуваною.