ua en ru

Долар на Форекс торгується на небачених з середини вересня рівнях

Американська валюта в понеділок, 11 листопада 2013 р., торгується недалеко від рівнів, небачених ринком з середини вересня. Так, до 11:00 за київським часом індекс долара знаходився на рівні 81,2 пункту, а пара євро/долар на Форекс котирувалася на значенні 1,337.

Напередодні закінчилася щорічна дослідницька конференція ім. Жака Полака на тему "Кризи вчора і сьогодні", організована Міжнародним валютним фондом (МВФ). Її метою було обговорення інноваційного дослідницького підходу до вирішення широкого кола проблем, що виникають під час економічних криз, а також полегшення обміну думками між науковцями і політиками.

В рамках конференції глава ФРС США Бен Бернанке, що незабаром йде зі своєї посади, повідомив, що органи фінансового нагляду розробляють правила впорядкованої ліквідації великих фінансових установ, які потрапили в біду. Він додав, що у чиновників достатньо повноважень щодо обмеження так званої моральної загрози, передає Reuters.

"Моральна загроза" являє собою небезпеку того, що влада спровокує хвилю надмірної готовності фінансових установ приймати на себе ризики, якщо стане зрозуміло, що органи регулювання готові рятувати фінансові фірми, що потрапили в неприємності. "Реформи у сфері регулювання та нагляду, такі як підвищення стандартів капіталізації та ліквідності або введення обмежень на деякі види діяльності, що можуть значно обмежити готовність приймати на себе ризики", - зазначив Бернанке.

"Створення гідного довіри механізму по вирішенню труднощів системно важливих установ стане важливим кроком щодо зниження невизначеності, підвищить ринкову дисципліну і сприятиме обмеженню "моральної загрози", - вважає Бернанке.

Поки Європа і Китай шукають стимули для початку нового циклу економічного зростання, США готуються до нової кризи і опрацьовують питання стійкості фінансових інститутів - питання, які в останні місяці пішли з порядку денного, але все ж залишаються дуже важливими. Адже саме банки є провідниками грошово-кредитної політики регуляторів.

Валютний ринок поки не відреагував на сигнали, подані Бернанке. А тим часом з'явилися підстави припускати, що до чергової кризи США підійдуть у всеозброєнні на відміну від Китаю чи Європи і, незважаючи на величезні "бульбашки", що сформувалися на боргових і фондових ринках, саме Сполучені Штати постраждають менше всього, маючи кризостійку фінансову систему. А це означає, що в разі кризи долар буде почувати себе краще, ніж юань і євро.