ua en ru

Боргова криза єврозони позначиться на економічному зростанні і прогнозі по рейтингах в Східній Європі, - Fitch

Погіршення економічного і фінансового прогнозу по єврозоні призведе до слабшого економічного зростання, підвищеної фінансової уразливості і ряду негативних рейтингових дій в країнах Європи з економікою, що розвивається. Про це йдеться в опублікованому звіті Fitch Ratings з прогнозом на 2012 р. для країн Європи "Огляд країн Європи з економікою, що розвивається: прогноз на 2012 р.".

"Серед країн з економікою, що розвивається держави Центральної та Східної Європи в найбільшою мірою схильні до ризиків, обумовлених кризою в єврозоні, через сильні торгові потоки, зв'язки в банківському секторі, а також, у деяких випадках, в результаті портфельних інвестицій, валютних ризиків і істотних загальних потреб в зовнішньому фінансуванні. Країни СНД у меншій мірі схильні безпосередньо до цих ризиків, проте зазнають сильний несприятливий вплив у разі різкого падіння цін на сировинні товари (що не є базовим сценарієм Fitch)", - відзначає директор в аналітичній групі Fitch по суверенних рейтингах Чарльз Севіль.

"Багатьом країнам ще належить проведення роботи щодо стабілізації ситуації у сфері державних фінансів. Більшість країн регіону забезпечили подальше скорочення бюджетного дефіциту в 2011 р., і сукупний рівень дефіциту бюджету в країнах Східної Європи зменшився до 1,4% ВВП в 2011 р. з 4 % в 2010 р.

13 з 19 рейтингованих країн Східної Європи проведуть подальше скорочення дефіциту в 2012 р., проте темпи поліпшення будуть стримуватися через уповільнення зростання. Сукупний показник бюджетного дефіциту в країнах Східної Європи збільшиться до 2,1% ВВП, що буде обумовлено в основному більш високими рівнями дефіциту в Туреччині та Росії. У незначної більшості суверенних емітентів Східної Європи відношення боргу до ВВП підвищиться в 2012 р., як прогнозується, до рівня 32% ВВП", - прогнозують експерти Fitch.

Посилення небажання приймати ризики в світі в цілому може зробити доступ на міжнародні ринки капіталу більш дорогим. За оцінками Fitch, країни регіону повинні провести виплати по суверенних єврооблігаціях на суму 19 млрд дол. в 2012 р., що є найбільшим рівнем серед регіонів з економікою, що розвивається. Крім того, належить проведення погашень по ряду боргових зобов'язань перед МВФ і ЄС.

"Східна Європа в сукупності має збалансовану позицію по рахунку поточних операцій на відміну від 2007 і 2008 рр., в результаті чого у країн зараз більш сприятливі позиції для того, щоб впоратися із зовнішніми шоками. У той же час декілька країн, включаючи Туреччину, мають значні дефіцити рахунку поточних операцій і/або матимуть великі потреби в зовнішньому фінансуванні в 2012 р. В цілому у країн Східної Європи більш значні потреби в зовнішньому фінансуванні, ніж в інших провідних ринків, що розвиваються, що робить їх більш уразливими до посилення прагнення уникати ризиків і до скорочення транскордонних потоків капіталу", - вважають аналітики рейтингового агентства.

Fitch очікує, що зростання в Центральній і Східній Європі, зокрема, буде стримуватися млявим зростанням банківського кредитування. На частку дочірніх структур банків єврозони припадає 50-90% активів банківської системи у восьми країнах Центральної і Східної Європи, які рейтингує Fitch (крім країн Балтії). Поглиблення кризи в єврозоні може зумовити скорочення доступності фондування для таких дочірніх структур, що може змусити їх у все більшій мірі покладатися на власні кошти.

Росія і країни СНД в меншому ступені піддаються прямому шоку від нестабільності в єврозоні. Fitch прогнозує зростання в Росії на 3,5% в 2012 р. Багаті природними ресурсами Казахстан і Азербайджан мають «Позитивний» прогноз по рейтингах на тлі зміцнення суверенних балансів, що переважує стурбованість щодо фінансового сектора. Грузія, рейтинги якої Fitch підвищило до рівня «BB-»/прогноз «Стабільний» у грудні, і Вірменія просуваються вперед в плані скорочення бюджетних дефіцитів. Обидві країни отримали переваги від підтримки з боку міжнародних фінансових організацій в період кризи, однак стикаються з більш складним завданням скорочення факторів зовнішньої уразливості. Основним виключенням з позитивної картини є Україна («B»/прогноз «Стабільний»), велика сталеливарна і хімічна промисловість якої тісно пов'язує позиції країни з економічним циклом, а дефіцит рахунку поточних операцій, що збільшується, посилює ризики зовнішнього фінансування.

У країнах Балтії сталося серйозне коригування у плані виправлення макроекономічних дисбалансів, і вони повернулися до зростання. Тим не менш, Латвії та Литві, як і раніше необхідно продовжити коригування податково-бюджетної політики в 2012 р., що буде більш складним на тлі ослаблення зростання економіки в умовах уповільнення зростання експорту в ЄС (хоча головним чином, у більш сильні країни ЄС). Банківські системи країн Балтії найбільш тісно пов'язані зі скандинавськими країнами, які знаходяться за межами єврозони.

Поряд з факторами, характерними для конкретних країн, основним негативним ризиком для рейтингів країн Східної Європи є поглиблення кризи в єврозоні, який позначиться на регіоні з урахуванням торговельних і фінансових зв'язків. Fitch відзначає, що в СНД більш значущими можуть стати політичні ризики після викликали суперечки парламентських виборів в Росії 4 грудня.