ua en ru

Борг "Енергоринку" перед ДТЕК впливає на виплати шахтарям, - ДТЕК Енерго

Компанія ДТЕК докладає всі можливі зусилля для стабілізації ситуації на вугільному та енергетичному ринках України. Про це на зустрічі з шахтарями ДП "Львіввугілля", які приїхали 20 травня в офіс компанії, повідомив директор з комерційної діяльності ДТЕК Енерго Віталій Бутенко.

Як заявили гірники Львівського і Волинського басейну, вони вже кілька місяців не отримують заробітні плати. Незважаючи на те, що борги перед шахтарями має погасити ДП "Вугілля України", за словами самих гірників, вони приїхали в ДТЕК, оскільки на сьогоднішній день у компанії існує заборгованість перед ДП "Вугілля України", що впливає на невиплати зарплат.

На зустрічі з шахтарями Бутенко заявив про необхідність усунути першопричини шахтарських проблем, серед яких застаріла система управління ринком, проблема хронічних неплатежів держави в особі ДП "Енергоринок" за вироблену електроенергію, неринкові тарифи на електроенергію та ціни на вугілля.

"Приїзд шахтарів Львова та Волині в Київ обумовлений відчаєм. Борг держави в особі ДП "Енергоринок" перед компанією ДТЕК виріс в 2015 р. на 2,5 млрд грн, що, в свою чергу, впливає на можливість виплат шахтарям.

ДТЕК вкотре підтверджує готовність купувати все вугілля Львівсько-Волинського басейну. Ми вже заплатили 450 млн грн ДП "Вугілля України", в тому числі і для покриття заборгованості по зарплатах львівсько-волинських шахтарів. Але дійшли ці гроші до гірників Львова та Волині ми не знаємо", - зазначив він.

Бутенко підкреслив, що ДП "Вугілля України" залишається для ДТЕК закритою і непрозорою державною структурою.

Повідомляється, що в результаті зустрічі сторони домовилися про взаємодію.

Бутенко зі свого боку зазначив, що зараз шахтарі та енергетики повинні об'єднати зусилля для збереження енергосистеми України. "Нам усім потрібна реформа галузі, потрібен прозорий, конкурентний ринок, який буде стимулювати розвиток власного виробника. Це єдине можливе рішення. Будь імпорт в збиток власного виробника вугілля та електроенергії - недозволено", - підкреслив він.

На думку директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентина Землянського, активність шахтарів буде продовжуватися. "Чому шахтарі прийшли в ДТЕК? Тому що в міністерство вони вже ходили і їх там назвали ворогами України. Експерт зазначив, що проблема нікуди не поділася: низький тариф для теплової генерації, низька ціна для вугілля українських шахт, а також ДП "Вугілля України" не дає можливості вийти на прямі договори".

"Проблема розрахунків піднялася на рівень вище: це проблема розрахунків з генерацій і з постачальниками. Думаю, ситуація з виплатою зарплат буде тільки збільшуватися", - зазначив експерт.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич у свою чергу нагадав, що падіння видобутку вугілля досягла 60%. "Абсолютно незрозуміло, як і хто буде закривати цю дірку у вугільному балансі. Міненерго щось намагається робити, але крім спроб справа далі не йде. Ця діра - це мільйони тонн", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше Міненерго повідомило, що погасило 54,3% заборгованості по зарплатах перед шахтарями.