ua en ru

Влада Ліхтенштейну уникала співпраці у справі щодо рахунків судді ВГС, - ГПУ

Влада Ліхтенштейну уникала співпраці у справі щодо рахунків судді ВГС, - ГПУ Фото: Сергій Горбатюк

За словами Горбатюка, заява з Ліхтенштейну викликає подив

Документи про незаконність 13 млн франків на банківських рахунках судді Вищого господарського суду України (ВГС) і його дружини надавалися в 2015 і 2016 роках, але Ліхтенштейн співпраці уникав. Про це в ході брифінгу повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури (ГП) Сергій Горбатюк.

За його словами, заяву колег з Ліхтенштейну викликає подив.

"У наших клопотаннях, які направлялися і у вересні 2015, і в лютому 2016, надавалися дані, які вказують, що цей суддя, ні його дружина не мали таких доходів, тобто це, якщо брати 13 мільйонів швейцарських франків, це близько 300 мільйонів гривень. Тобто і поруч по роботі там, де вони працювали, вони не мали таких доходів. А крім того, інші дані, які вказують на законність приналежності цих коштів цим особам за українським законодавством. І відповідно, вказівки на те, що Україна не надала документів, неправдиві", - заявив він.


У той же час, за його словами, прокуратура Ліхтенштейну не відповідала на запити про відкриття рахунків та джерелах надходження грошей на них. Так, якщо було відомо, чи було це готівка або перекази від інших юридичних осіб, то це дозволило б знайти додаткові докази.

"І можна зробити висновок, що є дві складові такої ситуації, це неналежна співпраця, тобто не надання, не виконання запитів про міжнародну допомогу з боку Ліхтенштейну. А друга, на нашу думку, явно не обґрунтовані рішення судів, які фактично сприяли зняття арештів з цих коштів", - зазначив Горбатюк.

Тим не менш, Горбатюк заявляє, що ГП продовжить розслідування і якщо ГП отримає потрібні документи, то розслідування зможе просунутися вперед.

"І якщо ці документи будуть підтверджувати незаконність походження, то відповідно будуть прийматися рішення про притягнення цих осіб до кримінальної відповідальності", - констатував він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ліхтенштейн зняв арешт з 13 млн франків українського судді.