ua en ru

Доповідь Муженка: заміна цивільних кухарів на військових обійдеться Міноборони в 5 млрд гривень

Заміна цивільних кухарів на військових збільшить щорічні витрати Міністерства оборони на 5 млрд грн. Про це йдеться у доповіді начальника Генерального штабу Віктора Муженка для міністра оборони України Степана Полторака, який опублікував член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук на своїй сторінці в Фейсбук.

Попробуй пойми, кто говорит правду о «продовольственном эксперименте» в ВСУ и отказе от принятого в НАТО аутсорсинга. На...

Опубліковано Дмитрієм Тымчуком 12 січня 2016 р.

За інформацією Генштабу, яку опублікував нардеп, який проводився у двох військових частинах (Національна академія сухопутних військ, Львів і Західна військово-морська база, Одеса) експеримент показав істотне зростання витрат при відмові від послуг аутсорсингових компаній.

Зокрема, у Львові витрати на харчування одного військовослужбовця на добу, враховуючи зарплату "військових кухарів" і комунальні послуги, зросли з 60,48 грн при аутсорсингу до 65,31 грн при експерименті, в Одесі - з 60,72 грн до 66,23 грн.

За словами Віктора Муженка, у разі переведення всіх військових частин Збройних сил України на систему продовольчого забезпечення за аналогією з експериментом необхідно додатково ввести до 25,2 тис. посад кухарів та обслуговуючого персоналу.

В такому разі на утримання персоналу та закупівлю послуг додатково буде потрібно 4 млрд грн, і ще в 1 млрд грн обійдеться забезпечення армійських їдалень сучасним обладнанням. В сумі Міноборони додатково витратить близько 5 млрд гривень.

За даними групи ІО, в Генштабі навіть трохи занизили додаткові витрати, які понесе бюджет Міноборони в разі відмови від аутсорсингу. Необхідний пакет документів група вже передала аудиторам для незалежного дослідження.

"На різних брифінгах представники МО нам розповідають, що це "дешево і сердито", а тим часом начальник Генштабу повідомляє міністру оборони, що це задоволення не з дешевих", - коментує Дмитро Тимчук.

Тим не менш, Міноборони поки не відмовляється від планів по розширенню експерименту.

"Незважаючи на такі результати експерименту і зайві бюджетні витрати, в 2016 році, як випливає з документа, експеримент вирішено продовжити вже в 9 військових частинах", - відзначають в групі "Інформаційний опір".

Раніше в ЗМІ повідомлялося, що якість харчування військовослужбовців у частинах, де проводиться експеримент, повністю відповідає якості харчування в частинах, де продовжують працювати аутсорсингові компанії. Тим не менш витрати в "експериментальних їдальнях" помітно вищі, пишуть ЗМІ.

Також українські видання заявляли, що експеримент Міноборони розкритикували представники НАТО. У ході свого візиту до Києва представник Агентства з матеріально-технічного забезпечення та закупівель НАТО (NSPA) Бюлент Тюдеш, що "якщо українська армія взяла курс на досягнення стандартів НАТО, вона не повинна відмовлятися від аутсорсингу".