ua en ru

Доходи від IPO в I кв. 2012 р. впали майже на 70%, - Ernst & Young

Перший квартал 2012 р. виявився провальним для IPO: число первинних розміщень знизилося вдвічі, а доходи впали майже на 70%, підрахували аналітики Ernst & Young.

Це найнижчий показник за останні три роки. Як і в 2011 р., лідерами з лістингу виявилися фондові майданчики країн, що розвиваються, тоді як кількість розміщень в Європі знову знизилася.

За перший квартал 2012 р. у світі було проведено 157 угод на суму в 14,3 млрд дол, при цьому тільки одне розміщення забезпечило емітенту виручку більш ніж в 1 млрд дол. (голландський кабельний оператор Ziggo на амстердамській NYSE Euronext). Для порівняння: у першому кварталі 2011 р. було здійснено 296 угод на загальну суму 46,6 млрд дол.

Як і в минулому році, лідерами по IPO виявилися країни, що розвиваються, які забезпечили 62% угод і 48% вирученого капіталу. При цьому на частку країн BRICS довелося 55 угод (5,7 млрд дол.) Азія ж залишилася найактивнішим регіоном по розміщень (84 угоди і 6,1 млрд дол.) І хоча ці показники істотно нижче торішніх, на тлі загального зниження Шеньчжень, Шанхай і Гонконг зуміли утриматися в п'ятірці найбільш результативних майданчиків (2, 3 і 5-е місце за вирученим капіталом відповідно).

При цьому привабливість Шанхая буде тільки рости. "Незабаром Шанхайська біржа стане повністю відкритою для зарубіжних інвесторів, і тоді ми побачимо безліч компаній, які будуть розміщуватися на материковому Китаї з тим же завзяттям, що й у Гонконгу", - вважає керівник глобального підрозділу Ernst & Young з надання послуг на ринках стратегічного зростання Марія Пінеллі.

На американські фондові майданчики припали 32 угоди, при цьому Нью-Йоркська біржа стала найрезультативнішою в світі з підйому капіталу - майже 4 млрд дол. Куди гірше йшли справи в Європі, де за перші три місяці було проведено всього 29 IPO (2,7 млрд дол.). Експерти Ernst & Young пов'язують це з борговою кризою в регіоні, проте вважають, що завдяки зусиллям національних урядів і вливанням ЄЦБ ситуація на ринках вирівняється, що підстьобне інвесторів і компанії до більш активних дій.

До речі, незважаючи на слабкі результати, в Старому Світі не обійшлося без проривів: на Варшавській біржі відбулося 11 IPO, що дозволило їй увійти до п'ятірки бірж за кількістю угод. "У Варшаві розміщуються компанії України, Чехії, Угорщини. Висока біржова культура приваблює туди досить досвідчених інвесторів", - сказав РБК daily головний аналітик "IT-Інвест" Олександр Потавін. Для порівняння: у Франції відбулося лише чотири розміщення, у Великобританії - три, а в Німеччині зовсім жодного.

Аналітики пов'язують спад активності з відсутністю довгих грошей. "Ринки живуть самостійним життям: зараз вони піднялися за рахунок ліквідності, яку надали їм провідні центробанки. Стабілізація економік США, Європи, Японії була досягнута за рахунок безпрецедентних стимулів, які проводять ЦБ і уряди, збільшуючи бюджетний дефіцит. Варто їм згорнути монетарну підживлення, а урядам почати жити за коштами, фондові індекси неабияк просядуть. Хоча зростання індексів може тривати довго", - сказав Потавін.

Небажання компаній виходити на IPO, а інвесторів - купувати акції аналітики пов'язують, зокрема, зі слабкими перспективами зростання світової економіки (за прогнозами МВФ, він складе цього року 3,3%). "Споживчий попит в Європі стагнує, промвиробництво і індекс ділової активності в Китаї йдуть вниз, прогнози щодо зростання окремих економік скромні, а для того, щоб проводити IPO, потрібно реальний рух економіки", - зазначив Потавін.

Нагадаємо, сукупний обсяг первинних розміщень на китайському ринку, в якому брали участь 23 компанії, за два місяці поточного року склав 13,72 млрд юанів (2,16 млрд дол.), що становить менше однієї п'ятої від обсягів аналогічного періоду минулого року.

Зазначимо, президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала вважає, що в першій половині 2012 р. проведення українського IPO "не вбачається можливим".