ua en ru

Прибутковість по італійських облігаціях опустилася до рекордно низького рівня з квітня 2012 р

Італійське казначейство провело аукціон середньо- і довгострокових держпаперів і привернуло 5,48 млрд євро, що відповідає верхній межі заявленого цінового діапазону. Прибутковість як по 5-річних, так і по 10-річних облігаціях досягла рекордно низького рівня з квітня 2012 р.

Так, прибутковість по держпаперах з терміном погашення в червні 2017 р. склала 5,29% проти 5,84% на аналогічному аукціоні місяцем раніше. Попит на держпапери перевищив пропозицію в 1,3 разу, тоді як на червневому аукціоні перепідписка склала 1,54 разу. В результаті аукціону казначейство привернуло 2,22 млрд євро.

Також Рим запропонував бонди з терміном обігу до вересня 2022 р. під прибутковість 5,96% проти 6,19% в червні і привернув 2,49 млрд євро. Коефіцієнт покриття не змінився в порівнянні з показником місячної давності і склав 1,3.

Крім того, італійське казначейство привернуло 750 млн євро за рахунок реалізації держпаперів з терміном обігу до листопада 2015 р., що на даний момент не випускаються на регулярній основі.

Прибутковість по італійських держпаперах знизилася після того, як минулого тижня глава Європейського центрального банку Маріо Драгі заявив, що ЄЦБ готовий до будь-яких дій в рамках його повноважень для порятунку євро, що стосується, зокрема, боротьби з невиправдано високою прибутковістю по держпаперах країн валютного блоку.

Заяви Драгі також посприяли зниженню прибутковості по італійських короткострокових держпаперах. "7 липня ц.р. вартість італійських запозичень строком на шість місяців знизилася до найнижчого рівня, зафіксованого по подібних італійських паперах, з травня 2012 р. В рамках аналогічного аукціону в червні ц.р. прибутковість шестимісячних векселів досягла 2,96% - максимального рівня з грудня 2011 р.