ua en ru

Договір про СА України з ЄС не обов'язково повинен припускати безпосередню перспективу членства, - руководитель переговорної групи ЄС

Договір про Угоду про асоціацію (СА) України з ЄС не обов'язково повинен припускати безпосередню перспективу членства. Про це заявив керівник переговорної групи Євросоюзу, керуючий директор Європейської дипломатичної служби по Росії, східним сусідам ЄС і Західним Балканам Мирослав Лайчак, повідомляє "Комерсант-Україна".
"Має бути чітко визначено, чим цей договір не є. Це не договір про вступ до Євросоюзу. Перспектива членства в ЄС - це дуже серйозне питання, яке вирішується на вищому політичному рівні, і він не обговорюється в рамках договору про асоціацію. Давайте подивимося на приклад Балканських країн, які знаходяться в процесі приєднання до Євросоюзу. Коли вони підписували договори про асоціацію, там не було перспективи членства! Вона з'явилася у них пізніше. Я пояснюю це так: перспектива - це не те, що ЄС дає кому-небудь. Це те, що держава демонструє з допомогою розвитку свого суспільства, прозорості політичних процесів в країні", - пояснив Лайчак.
За словами Лайчака, оскільки на 20-м раунді переговорів Україна і ЄС не змогли узгодити низку питань, було вирішено домовитися про дату наступного раунду після того, як в України "з'являться хороші шанси на просування". Лайчак не виключає, що наступний раунд відбудеться вже в цьому році, і підкреслив, що залишилося кілька питань, які ще можна вирішити на рівні керівників переговорних груп.
"Хоча порядок нашої роботи передбачає, що в завершальній фазі деякі з цих питань будуть обговорюватися на найвищому рівні. Але для проведення зустрічі на такому рівні потрібна політична атмосфера, яка буде сприяти її результативності", - зазначив керівник української переговорної групи з ЄС.
При цьому, він відзначив, що проблемою є те, що у договору планується обмежений термін дії.
"Цей договір за своєю філософією має підписуватися на невизначений термін. При цьому обидві сторони мають право в будь-який момент знову відкрити переговорний процес, змінити деякі положення СА або припинити його дію в цілому, замінивши його новим договором. Зрозумійте, угода про асоціацію з Євросоюзом - це не договір про перемир'я з ворогом. Це партнерський договір, який нічого не нав'язує, в якому сторони добровільно беруть на себе зобов'язання. Не слід побоюватися, що якщо щось не зафіксовано в договорі, то цього точно не відбудеться. Навпаки! Філософія ЄС полягає в тому, що якщо у вас виникла проблема, то ми разом з вами спробуємо її вирішити. Та якщо ви захочете щось змінити в договорі і пояснити нам, чому, то ми з вами разом подивимося, як це зробити. Ми не можемо передбачити все, вгадати, що буде через п'ять-десять років. Але нам потрібні рамки для діяльності", - сказав він.
Лайчак зазначив, що у разі безстрокового укладення договору Україна зможе переглядати основні принципи цієї угоди про асоціацію, наприклад, ту ж перспективу членства.
"Вони (правила перегляду) зафіксовані в дусі договору. Втім, Україні повинно бути ясно, що це договір про асоціацію вільної торгівлі. Так що давайте вирішувати за допомогою нього саме питання, що стосуються асоціації та економічної інтеграції. Ми не зможемо використовувати цей договір для вирішення питань членства або подібних. Ми не уникаємо цих питань у наших взаєминах, але будемо їх обговорювати тоді, коли прийде час, і в тій формі, що для цього потрібно", - додав Лайчак.
Крім того, за його словами, 26 жовтня ЄС відзначив прогрес у виконанні Києвом порядку денного асоціації, "однак є сфери, в яких ЄС очікував більшого".
"Є прогрес по ряду напрямків. Я б особливо відзначив розділ, в якому описується проведення Україною і ЄС спільної зовнішньої політики і політики безпеки. Але не буду приховувати - є сфери, в яких ЄС чекав більшого. Насамперед, я кажу про реформування юстиції, системи керування, про реформу правової системи. До того ж, хотілося б, щоб ці реформи здійснювалися на основі рекомендацій Венеціанської комісії, ОБСЄ і самого Євросоюзу", - сказав Лайчак.
Нагадаємо, Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Натомість було схвалено рішення про те, що новий документ, який регламентує відносини України і ЄС, матиме назву "Угода про асоціацію".