ua en ru

У Дніпропетровську перейменували центральний проспект в рамках "декомунізації"

У Дніпропетровську перейменували центральний проспект в рамках "декомунізації" Фото: проспект Карла Маркса

Центральний проспект Карла Маркса тепер носитиме назву проспект Дмитра Яворницького

Дніпропетровську центральний проспект імені Карла Маркса перейменували на проспект Дмитра Яворницького. Про це йдеться у тексті розпорядження міського голови Бориса Філатова, оприлюдненому міською радою Дніпропетровська.

Також нові назви отримали ще два знакових об'єкта в центрі міста: проспект Кірова став проспектом Олександра Поля, а вулиця Леніна - Воскресенської.

Також вулиця Володимира Ошка в Новокодацькому районі перейменована на вулицю Солідарності, вулиця Шаумяна в Соборному районі - на вулицю Архітектора Дольника, парк імені Ленінського комсомолу - парк "Зелений Гай".

В цілому в рамках Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки" на території Дніпропетровська змінено понад 300 топонімів (вулиць, проспектів, площ, парків, скверів тощо), зокрема перейменовано 5 районів та 5 житлових масивів міста.

Нагадаємо, 29 січня 2016 року у Дніпропетровську активісти знесли пам'ятник Григорію Петровському, один з найбільших пам'ятників радянської епохи в місті, який простояв на привокзальній площі 40 років.