ua en ru

"Дніпрогаз": новий тариф на розподіл на 40% менше собівартості доставки газу

"Дніпрогаз": новий тариф на розподіл на 40% менше собівартості доставки газу Ілюстративне фото (kmu.gov.ua)

Перегляд тарифів на розподіл газу для "Дніпрогазу" відбувся вперше за останні 4 роки

НКРЕКП схвалила для АТ "Дніпрогаз" новий тариф на розподіл, який майже на 40% менше собівартості доставки газу споживачам. Таке рішення держрегулятора призведе до того, що в 2020 році збитки компанії складуть 147,2 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба АТ "Дніпрогаз".

"Державний регулятор вперше за останні роки переглянув питання необґрунтованих тарифів для газорозподільних компаній. Через збиткові тарифи АТ "Дніпрогаз" та інші Оператори ГРМ по всій Україні зазнали мільярдних збитків", - йдеться у повідомленні.

2017

2018

2019 (очікуване)

Дохід

367 млн грн

387 млн грн

333 млн грн

Витрати

406 млн грн

524 млн грн

587 млн грн

Прибуток/збитки

-39 млн грн

-137 млн грн

-254 млн грн

"Прийняття нового тарифу мало розв'язати основні проблеми газорозподільних компаній. Перша - це низька заробітна плата, через яку дефіцит плинність кадрів в АТ "Дніпрогаз" складає понад 10%. Друга – питання заборгованості за технологічний газ (виробничо-технологічні витрати)", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі зазначили, що новий затверджений тариф не дає можливості підняти заробітну плату газовиків до конкурентного рівня та спинити відтік кваліфікованих фахівців в інші компанії енергетичного сектору. "Також необґрунтований тариф не дозволяє АТ "Дніпрогаз" закупити на ринку необхідні обсяги технологічного газу, що створює фінансовий тягар для всього ланцюга транспортування газу до споживачів. Це призведе до штучного банкрутства не лише Операторів ГРМ, а й нового незалежного оператора ГТС", - йдеться у повідомленні.

За словами прес-служби, 24 грудня 2019 року Постановою № 3017 НКРЕКП затвердила для "Дніпрогазу" новий тариф на послуги розподілу природного газу на рівні 66 коп. за 1 куб. м (з ПДВ), в той час як фактична собівартість робіт з доставки газу становить 1,08 гривень за куб. м (з ПДВ). "Новий тариф не забезпечує належне фінансування робіт та матеріалів, необхідних для безпечного та стабільного газозабезпечення мешканців Дніпра та Дніпровського району. У зв’язку з цим у 2020 році збитки АТ "Дніпрогаз" складуть 147,2 млн гривень. Спеціалісти компанії вкотре звертають увагу Нацкомісії на необґрунтованість розрахунків та наголошують на необхідності затвердження економічно обґрунтованих тарифів за розподіл природного газу", - повідомили у прес-службі.