ua en ru

Для фондових торгів в Україні складається негативний зовнішній фон, - експерти.

Перед відкриттям торгів в Україні складається негативний зовнішній фон - дані по запасах нафти в США виявилися гіршими від очікувань, що чинить тиск на нафтові ф'ючерси, вважають експерти інвестиційної компанії Dragon Capital.

Експерти також звернули увагу на результати фондових торгів у світі. Так основні біржові індикатори США закрилися різнонаправлено: Dow Jones +0.071%, Nasdaq Composite +0.172%, S & P 500 -0.102%. Торги в Азії проходять у негативній зоні. Російський ринок на відкритті показує незначне зниження в межах 0,2-0,4%.

На думку аналітиків компанії, сьогодні увага інвесторів буде прикута до подальших подій навколо Греції і Goldman Sachs, а також макростатистики із США, зокрема даних по кількості звернень за допомогою з безробіття, виробничої інфляції, продажам на вторинному ринку житла.

Нагадаємо, за підсумками 21 квітня український фондовий ринок продовжив висхідний рух і зафіксував зростання в 1,13% за індексом УБ, досягнувши позначки в 2587,20 пунктів, обсяг торгів склав 87 млн грн. Індекс ПФТС також продемонстрував позитивну динаміку і закрився на рівні 1 021,35 пунктів (+1,12%), обсяг торгів акціями склав 17,8 млн грн. Торговий день видався неоднозначним і котирування рухалися із зеленої зони в червону, і навпаки.

Експерти вважають, що такий різноспрямований рух ринку був обумовлений неоднозначною інформацією, яка надходила із зовнішніх ринків. З одного боку, звітність найбільших американських банків продовжили радувати інвесторів, де дані за I кв. Wells Fargo і Morgan Stanley істотно перевищили прогнози аналітиків. Однак на думку аналітиків, занепокоєння інвесторів знову викликало питання виплати боргів Греції, і можливість жорсткості розкриття інформації фінансовими компаніями, ініційованого Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC). Остаточну крапку в цьому суперечливому потоці інформації поставила новина про підписання угоди між президентами України і Росії про зниження ціни на газ на 30%, що й дозволило українським індексам закінчити сесію в позитивній зоні, вважають в інвесткомпанії.

Відзначимо, що кращим емітентом за ліквідністю став концерн «Стирол», обсяг торгів якого був на рівні 8 млн грн, зростання акцій склало 2,78%. Також хорошу динаміку на вчорашньому неоднозначному ринку продемонстрували папери енергетичних підприємств: Західенерго (+2,86%), Дніпроенерго (+2,18), Центренерго (+1,66%), Донбасенерго (+1,3%). У банківському секторі єдиного тренда не спостерігалося: Райффайзен Банк Аваль (+0,61%), Укрсоцбанк (-0,73%), Банк «Форум» (-1,01%). Гірше ринку виглядали: ЛуАЗ (-2,85%), АвтоКрАЗ (-3,14%), шахта «Комсомолець Донбасу» (-3,87%).