ua en ru

Для впровадження іпотечного кредитування як фінансування житлового будівництва необхідні реформи, - експерт

Для реального впровадження іпотечного кредитування як фінансування житлового будівництва необхідні реформи, вважають банкіри. Одним з факторів активізації іпотечного кредитування є наявність довгострокових ресурсів - інвестицій, включаючи іноземні.

Для їх залучення можна використовувати як мінімум три джерела. Як розповів виданню "Дзеркало тижня. України" голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук, перше джерело - через Державну іпотечну установу (ДІУ), пільгові програми якого з'явилися на ринку наприкінці літа минулого року.

"Вже напередодні Нового року такі кредити пропонували шість банків, а кількість програм досягло семи. В липні 2011 р. ДІУ також відновило рефінансування іпотечних кредитів на вторинному ринку нерухомості за ставкою 11% річних", - відзначає банкір.

Другим джерелом фінансування житлового будівництва є залучення комерційними банками, що мають високі інвестиційні рейтинги, довгострокових фінансових ресурсів на західних ринках капіталу. "Зазначу, що цей ресурс досить дешевий, напрям його вкладення (іпотека) - відносно надійне, а от умови його залучення - невідкладне підвищення інвестиційної привабливості України. Але це джерело формування" довгих "ресурсів доступний тільки тим банкам, у яких є досвід роботи на зовнішньому фінансовому ринку і міцна позитивна репутація стабільної фінансової установи ", - уточнює голова правління банку" Хрещатик ".

Третє джерело фінансування галузі, за словами Гриджука, - це можливе проведення ІРО самими будівельними компаніями, досвід чого в українських забудовників вже є.

"Однак перешкодити втіленню в життя цього соціального проекту можуть стрімкі інфляційні процеси, висока волатильність національної валюти, очевидний спад платоспроможності населення і негативні процеси на ринку зайнятості внаслідок згортання бізнесу, недосконала правова база, яка регулює права і обов'язки і позичальників, і кредиторів, а також жорсткі обмеження на світових ринках капіталів, особливо з боку країн ЄС ", - резюмує банкір.