ua en ru

Для України позитивні заяви від МВФ не менш важливі відновлення програми співпраці, - експерт

Для України не менш важливі позитивні заяви від МВФ, ніж безпосереднє відновлення програми співпраці. Про це в ході прес-конференції повідомив виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Після розмови прем'єра Азарова з головою МВФ в Цюріху, було зроблено заяву головою фонду про те, що буде тривати технічний обмін місіями, і діалог з Україною буде тривати... В подібному плаваючому стані можна перебувати досить довго, і коли Н. Азаров кілька місяців тому говорив, що Україні може обійтися без допомоги МВФ, він не кривив душею. На той момент без них дійсно можна було обійтися. Не так важливі гроші МВФ, як важливі заяви МВФ, оскільки нам потрібно продовжувати будувати довіру до України", - сказав Устенко.
Він зазначив, що ця заява стала позитивним сигналом для кредиторів і моментально відреагували на нього ринки, кредитно-дефолтні свопи по Україні впали на 50 базових пунктів.
За його словами, програмою максимум для уряду буде не просто відновлення співпраці з МВФ, а й наявність домовленості, що в разі необхідності Україна зможе вдатися до додаткового фінансування.
Устенко не виключає і інші джерела фінансування, якщо відновити співпрацю з МВФ не вдасться. "Обговорюється можливість позичання грошей у Індії, Китаю, Російської Федерації. Це ті, хто реально мають вільні грошові ресурси. Але у випадку з РФ, буде не так легко, Росія ввійшла в пік політичного циклу... негайна підтримка України зараз не є пріоритетною. Китай навряд чи буде позичати під менший відсоток, ніж МВФ, і Китай інвестує в дуже специфічні проекти. Є можливість продажу української ГТС... є можливості фінансування, але питання їх прибутковості", - резюмував він.
Нагадаємо, раніше віце-прем'єр міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що МВФ поки не ухвалив рішення про надання Україні чергового траншу кредиту.