ua en ru

Для українців немає альтернативи російському газу, - Медведчук

Лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук вважає, що якщо уряд України не сяде за стіл переговорів щодо відновлення поставок російського газу, країні загрожує техногенна катастрофа. Свою думку він висловив в блозі на сайті "Українського вибору".

За словами політика, незважаючи на те, єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер висловив бажання провести переговори про врегулювання газової суперечки між Києвом і Москвою, і російська сторона також запропонувала Єврокомісії свою пропозицію щодо вирішення розбіжностей, але Україна як і раніше не має наміру домовлятися. Так, переговори у тристоронньому форматі Україна - Росія - ЄС) про відновлення постачань блакитного палива в країну, які планувалося провести в серпні, перенесли на середину вересня.

"Чи відбудуться вони у вересні або знову будуть зрушені на невизначений термін, залишається загадкою. Зате очевидно інше: уряд має намір посадити Україну на "холодний пайок"", - вважає лідер "Українського вибору". Він зазначає, що в бажанні відмовитися від російського палива, уряд застосовує найбільш радикальні заходи: відключення газу промисловим підприємствам, припинення гарячого водопостачання з метою економії газу для майбутнього опалювального сезону, зниження мінімально допустимої температури, а також намір скоротити споживання газу населенням і теплокомуненерго на 30%.

"Для українців альтернативи російському газу немає (вже навіть у Кабміні усвідомили очевидну річ: на реверсні поставки з Європи розраховувати не доводиться)... А значить, українцям залишається тільки сподіватися на те, що зима в цьому році виявиться рекордно теплою, або українським чиновникам вистачить здорового глузду і політичної волі сісти за стіл переговорів, щоб не довести країну до техногенної катастрофи, адже пережити опалювальний сезон без газу - нерозв'язне завдання", - резюмував Медведчук.