ua en ru

Для страховиків нинішня боргова криза більш небезпечна, ніж криза 2008 р., - учасник ринку

Нинішня боргова криза для страхової галузі більш небезпечна, ніж криза 2008 р. Таку думку в інтерв'ю Handelsblatt висловив глава Європейської організації страхування і пенсійного забезпечення (EIOPA) Габріель Бернардіно.

«Ризики зараз, звичайно, інші в порівнянні з тими, що були колись... І нинішня криза для страхової галузі небезпечніше, ніж, скажімо, криза 2008 року. Зараз ми маємо справу з системною кризою. Винні в цьому тісні зв'язки між державами та банками. Але страховики інвестують гроші своїх клієнтів диверсифіковано і на тривалі терміни. Природно, деякі страхові компанії можуть потрапити у скрутне становище, однак ризиковий менеджмент є для страховиків основним бізнесом», - зазначив він.

На думку Бернардіно, необхідно враховувати можливість виникнення системних ризиків, у разі, якщо страховики вийдуть на ринок з фінансовими продуктами, схожими з тими, які існують в банківському секторі.

«Основний бізнес страховиків практично не містить системних ризиків, аналогічних банківському сектору. У страхових компаній навряд чи можуть виникнути проблеми фінансування, характерні для банків. Ви, я, всі ми фінансуємо страховиків за рахунок наших премій. Однак якщо страховик вийде на ринок з фінансовими продуктами, які будуть схожі з тими, що існують в банківському секторі, то тоді системні ризики виникнути можуть. Прикладом може послужити ситуація з AIG, яка представляла собою якийсь конгломерат з процвітаючим страховим бізнесом. Однак угоди зі складними фінансовими продуктами привели до кризи. Коли страхові компанії мають на цих ринках значну частку свого бізнесу, то вони можуть бути такими ж системо утворюючими, як і банки», - вважає він.

За словами експерта, прогнозувати те, які галузі економіки є слабкими і можуть бути схильні до кризи дуже важко. «Ще кілька років тому повно проблем було у технологічній галузі, ну а зараз вони виникли в банківському секторі. Де почнеться наступна криза, не знає ніхто», - вважає аналітик.

AIG