ua en ru

Для громадян зі сходу України, які перебувають в зоні АТО, забезпечено 80 тис. місць на безпечній території, - радник Авакова

Для громадян зі сходу, які перебувають в зоні конфлікту, забезпечено транзитний коридор та 80 тисяч місць на безпечній території, відпрацьовано механізми переходу людей.

Для громадян зі сходу, які перебувають в зоні конфлікту, забезпечено транзитний коридор та 80 тисяч місць на безпечній території, відпрацьовано механізми переходу людей. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Зорян Шкіряк сьогодні, 24 червня, на брифінгу в будинку уряду, інформуючи ЗМІ про результати свого тижневого перебування в районі проведення антитерористичної операції, йдеться у повідомленні прес-служби Кабміну.

"Я був направлений в район проведення антитерористичної операції за дорученням міністра внутрішніх справ Авакова для того, щоб остаточно узгодити можливі маршрути транзитного коридору. На сьогодні відпрацьований остаточно один маршрут та два альтернативних", - повідомив Шкіряк, запевнивши, що "відпрацьовані всі механізми, які стосуються безпосередньо переходу громадян із зони конфлікту на безпечну територію".

При цьому Шкіряк наголосив, що в першу чергу мова йде про забезпечення безпеки. Водночас він не вказав напрямок з "урахуванням тих заходів, які проводяться урядом, а також силовими структурами задля забезпечення нормального функціонування цього коридору".

"Відпрацьовані механізми оповіщення громадян, тому всі люди, які матимуть бажання вийти із зони конфлікту на іншу територію України для тимчасового перебування, будуть виведені", - сказав Шкіряк, запевнивши, що силові структури забезпечать безпеку цього виходу, Мінінфраструктури - організує транспорт, МОЗ - надання медичної допомоги, зокрема, в разі потреби, й забезпечить стаціонарним лікуванням.

Крім того, відпрацьовано механізм ідентифікації тих, хто буде переходити, задля уникнення можливості і спроб проникнення терористів або диверсантів на території інших областей України.

"Ці заходи відпрацьовані і вони будуть проведені ефективно", - сказав Шкіряк.

Найближчим часом Шкіряк в складі робочої групи знову відправиться в східні регіони для створення транзитного пункту, який буде розташовано на безпечній території, і де громадяни зможуть певний час перебувати, "маючи всі відповідні санітарні умови, харчування, а також отримають інформацію і допомогу щодо наступного переміщення в інші області".

"На сьогодні в різних областях України готові прийняти понад 80 тис. тимчасово переміщених осіб із зони конфлікту", - сказав Шкіряк. За його словами, зараз достатньо можливостей для того, щоб на певний час забезпечити всім необхідним людей, які вимушено будуть покидати територію міста Слов'янськ і Краматорськ та прилеглих територій, де орудують терористичні угруповання. Зокрема, це стосується як створення умов для тимчасового перебування, так і забезпечення соціальних гарантій. Так, наголосив зорян Шкіряк, Мінсоцполітики вже сьогодні в тих областях, куди переселено людей, здійснює соціальні виплати.