ua en ru

Для банківської системи вигідна установка малим бізнесом касових апаратів, - банкір

Для банківської системи вигідні норми законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу в частині обов'язкової установки касових апаратів малим бізнесом, який працює на 3-6 групах єдиного податку. Про це РБК-Україна заявив голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

«З одного боку, введення цієї норми буде сприяти детінізації діяльності малого бізнесу, і появи можливості для банків оцінити реальний обсяг валової виручки своїх потенційних позичальників. З іншого, - дозволить активніше просувати в роздрібну торгівлю послуги з прийому пластикових карт через т.зв. ПОС-термінали. Для торгово-сервісних підприємств з великим обсягом операцій установка таких терміналів буде проводиться за рахунок банків», - зазначив Гриджук.

Нагадаємо, в розглянутому на Кабміні законопроекті, підготовленому спільними зусиллями Державної податкової служби України (ДПСУ) та Мінфіну, передбачено обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій для підприємців, що працюють на 3-6 групі єдиного податку, в тому числі і здійснюють продаж товарів за допомогою мережі Інтернет (мікробізнесу, працюючий на 1-2 і групі, наприклад, підприємців, що працюють на ринках, норма не стосується). Крім того, на даний момент на законодавчому рівні вводиться поняття електронної касової стрічки, і найближчим часом на сервер НБУ будуть заведені всі транзакції з продажу товарів через касові апарати. ДПС буде мати доступ до цієї інформації.

Читайте також: Використання касових апаратів дозволить більш якісно контролювати роботу персоналу, що прискорить детінізацію економіки, - експерти