ua en ru

Дії "Укргазвидобування" не ведуть до енергонезалежності, - директор "Укрбурсервіса"

Дії "Укргазвидобування" не ведуть до енергонезалежності, - директор "Укрбурсервіса" "Укргазвидобування" звинуватили в переслідуванні нереальної і незрозумілої цілі

"Укргазвидобування" переслідує нереальну і незрозумілу мету, заявляючи про збільшення видобутку газу до 20 млрд куб. м до 2020 року. Про це в інтерв'ю полтавським ЗМІ заявив директор бурової компанії "Укрбурсервіс" Юрій Стефанишин.

Він зазначив, що заяви керівництва "Укргазвидобування" про видобуток газу на рівні 20 млрд куб. м до 2020 року є сумнівними.

"Енергонезалежності воно не додасть, тому що потреби значно вищі. В умовах, коли ціна газу поки що порівняно невисока, доречніше докуповувати його в тій же Європі ... Держава планує витратити дуже багато грошей для досягнення незрозумілої мети. Україна не Кувейт і не Західний Сибір, а тому не має таких ресурсів, і до них потрібно ставитися обережно, щоб вистачило на "чорні" дні", – повідомив Стефанишин.

На його думку, необхідно максимально спрямовувати зусилля не стільки на видобуток, скільки на розширення ресурсної бази, тобто на геологорозвідувальні та пошукові роботи.

"Багато хто це розуміє, але не хоче говорити, тому що велика спокуса отримати шматок від великого тендерного пирога", – резюмував Юрій Стефанишин.

Раніше керівник компанії "Укргазвидобування" Олег Прохоренко заявив про тендер на 13 млрд грн для збільшення видобутку українського газу. Тендер – найбільший в історії електронних закупівель в Україні. Як писали ЗМІ, від коментарів на питання про те, чому до тендеру штучно не допускаються українські компанії, Прохоренко відмовився.

Як заявляв генеральний прокурор України Юрій Луценко, зловживання в "Укргазвидобуванні" досягають 40 млрд гривень.