ua en ru

Дії ДБР по "Більшовику" - черговий удар по інвестклімату, - експерт

Дії ДБР по "Більшовику" - черговий удар по інвестклімату, - експерт Фото: завод "Більшовик" (client.photo:НВ)

Представник Державного бюро розслідувань входив до складу міжвідомчої аукціонної комісії, яка погоджувала умови приватизації та стартову вартість АТ "Перший київський машинобудівний завод" (колишній "Більшовик"). Відповідно арешт акцій підприємства з боку ДБР є спробою тиску на бізнес та зриву приватизації, а не захистом державних інтересів.

Про це в коментарі РБК-Україна заявив юрист Олександр Лємєнов.

"Дії силовиків у ситуації з "Більшовиком" викликають купу запитань. Проте найголовніше це те, що уповноважений представник ДБР входив до складу аукціонної комісії з приватизації активів АТ "ПКМЗ", був присутнім на засіданні і погодив вартість підприємства, та умови приватизації заводу", - зазначив Лємєнов.

Інформація щодо участі представника ДБР в аукціонній комісії підтверджується і в повідомленнях ФДМУ щодо затвердження умов приватизації та вартості підприємства.

До складу комісії також входили представники Міністерства економіки, АТ "ПКМЗ", Укроборонпрому, КМДА, СБУ, Національної поліції. Окрім того, був залучений представник радника з приватизації - компанії KPMG, яка входить до четвірки найбільших міжнародних аудиторських компаній світу. Саме KPMG здійснювала оцінку ринкової вартості "Більшовика".

Попри це, 13 грудня ДБР повідомили про арешт акцій підприємства через буцімто незаконне відчуження підприємства за заниженою вартістю.

"Фактично, ДБР однією рукою погоджує приватизацію ПКМЗ, а іншою - намагається її зірвати. Тож тепер ці заяви виглядають не як захист економічних інтересів держави, а як банальна спроба в останній момент вибити з переможця "фінансові бонуси". Подібні абсурдні дії представників цього органу правопорядку - черговий удар по українському інвестклімату, який і так знаходиться на рівні плінтусу", - резюмував Лємєнов.