ua en ru

Девелоперська KDD Group планує продати американській компанії декілька об'єктів за 202,4 млн дол

У девелоперській компанії KDD Group знайшли спосіб уникнути банкрутства. Девелопер планує продати свої найбільш обтяжені боргами об'єкти невідомій американській компанії, що дозволить йому позбавитися від 165 млн дол. заборгованості. Операція вимагає схвалення акціонерів, але швидше за все відбудеться. Це дає шанс KDD інвестувати в привабливішу зараз житлову нерухомість, пише видання "Комерсант-Україна".

KDD Group уклала угоду про продаж офісного центру в Києві Sky Towers і житлового комплексу "Зазим'я" з американською Cimbrorum Holdings за 202,4 млн дол., повідомив девелопер в минулу середу на альтернативному майданчику Лондонської фондової біржі (AIM). Після завершення операції KDD отримає наявними лише 12 млн дол. Решта суми буде направлена на погашення кредитів, привернутих на будівництво активів, що продаються. Причину продажу в KDD пояснюють бажанням позбавитися від недофінансованих об'єктів разом з борговими зобов'язаннями по ним. "Продавши ці об'єкти, ми скоротимо боргове навантаження всієї групи. На Sky Towers доводиться близько 165 млн дол. з більше 200 млн дол. заборгованості групи", - говорить CEO KDD Петро Сліпець. Про саму Cimbrorum Holdings практично нічого невідомо. В інтернеті вона згадується лише у зв'язку з операцією. Невідома компанія і учасникам ринку, опитаним виданням.

До кризи КDD була однією з найбільших в Україні девелоперських компаній. У 2007 році в ході розміщення 19,6% акцій компанії на AIM було виручено 130 млн дол. Але з настанням кризи осінню 2008 року компанія почала випробовувати серйозні проблеми з ліквідністю. В результаті восени 2011 року 68,2% акцій KDD всього за 16 млн дол. викупив власник агрохолдингу "Кернел" Андрій Веревський. Зараз KDD розвиває дев'ять проектів загальною площею 2,7 млн кв.м. Найбільш відомі з них - житловий комплекс PecherSKY і бізнес-центр Sky Towers. Валовий дохід KDD за підсумками I півріччя 2011 року склав 209,69 млн дол., EBITDA - 113,53 млн дол., чистий збиток - 24,31 млн дол.