ua en ru

Девальвація гривні суттєво не відобразиться на інфляції, - НБУ

Девальвація гривні суттєво не відобразиться на інфляції, - НБУ Фото: НБУ (bank.gov.ua)

В порівнянні з гривнею, більшість валют країн-партнерів України знецінилися більш суттєво

Девальвація гривні суттєво не відобразиться на інфляції. Про це повідомили у Національному банку України (НБУ), передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначили у Нацбанку, девальваційний тиск на гривню, що спостерігається з липня цього року, не позначиться суттєво на динаміці інфляції.

"Адже, в порівнянні з гривнею (яка знецінилася з початку 2018 року на 1,5%, турецька ліра знецінилася на 78%, російський рубль - на 18%, польський злотий - на 7%, чеська крона - на 5%, євро - на 4%, - ред.), більшість валют країн, основних торговельних партнерів України, за цей час знецінилися більш суттєво. Такі тенденції на зовнішніх ринках нівелюють вплив, який зміна курсу гривні до долара могла б мати на імпортовану складову інфляції", - повідомили в НБУ.

Крім того, у Нацбанку зазначили, що чистий продаж валюти НБУ для згладжування надмірних коливань обмінного курсу становить понад 700 млн дол. з початку ІІІ кварталу.

"Національний банк зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку – чистий продаж валюти Національним банком для згладжування надмірних коливань обмінного курсу становить понад 700 млн дол. США з початку ІІІ кварталу. Валютні інтервенції послаблюють вплив коливань обмінного курсу на інфляцію", - зазначили у регуляторі.

При цьому, в НБУ наголосили, що ключовою умовою зниження інфляції до цілі залишається успішне продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Отримання кредитних коштів від фонду та пов’язаного фінансування від інших партнерів України сприятиме зміцненню макрофінансової стабільності та слугуватиме позитивним сигналом для учасників ринку щодо подальшого поступу у здійсненні реформ в Україні", - підсумували в НБУ.

Нагадаємо, РБК-Україна писало, що Національний банк України підвищив облікову ставку до 18% річних.

Як повідомили в НБУ, у липні 2018 року споживча інфляція продовжила уповільнюватися - до 8,9% у річному вимірі, упритул наблизившись до цільового діапазону, установленого основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу.

За попередніми оцінками Національного банку, у серпні інфляція також залишалася близькою до цієї позначки.

Раніше також повідомлялося, що Національний банк України залишив прогноз інфляції на кінець 2018 на рівні 8,9% і переглянув прогноз базової інфляції в бік зниження до 7,1%.

Разом з тим, в серпні уряд схвалив прогноз економічного і соціального розвитку України на 2019-2021 роки, згідно з якими, в зазначений період прогнозується споживча інфляція на рівні 6%.