ua en ru

Deutsche Bank програв суд зі своїм колишнім клієнтом на суму виплати в 500 тис. євро

Deutsche Bank програв суд зі своїм колишнім клієнтом, якому компанія продала складний процентний своп. Позивачі стверджували, що в результаті погіршення ринкових умов втратили 500 тис. євро, хоча фахівці Deutsche Bank, які виступали одночасно фінансовими радниками і продавцями продукту, не попереджали про ризики, що пов'язані з такою операцією. Рішення суду може в рази збільшити кількість аналогічних позовів проти банку, передає РБК daily.
Верховний суд Німеччини 22 березня задовольнив позов виробника туалетного приладдя Ille Papier Service до найбільшого банку країни. Федеральний суддя Ульріх Віхерса порахував, що Deutsche Bank дійсно порушив свої зобов'язання, порадивши власному клієнту придбати складний фінансовий продукт, за яким Ille Papier Service зафіксувала значні збитки. Тепер банк компенсує Ille Papier Service збитки, які оцінюються в 501 тис. євро плюс відсотки.
У 2005 р. керівництво Ille Papier Service вирішило скоротити власні процентні платежі за позиками і звернулося з цією метою до представників Deutsche Bank. Компанії було запропоновано придбати досить складний процентний своп, в рамках якого Deutsche Bank брав на себе зобов'язання протягом п'яти років обслуговувати борг в 2 млн євро за ставкою у 3% річних. Натомість покупець свопу повинен був рік виплачувати банку 1,5% цієї суми. Подальша ставка для нього залежала від спреду між двома-і десятирічними ставками Euribor. У випадку якщо б різниця між ними збільшилася, Ille Papier Service могла б не тільки дешевше обслужити власний кредит, але і заробити на операції. Однак всупереч очікуванням Deutsche Bank спред між ставками звузився, в результаті чого вартість обслуговування кредиту для Ille Papier Service сильно зросла. Для розірвання контракту з банком компанії і довелося виплатити зазначені в позові 0,5 млн євро. Сам банк повністю хеджував свої збитки за цією операцією.
За даними Deutsche Bank, на сьогоднішній день у судах Німеччини різної інстанції знаходяться 25 аналогічних справ, причому вісім з них вже досягли судів верховної інстанції. Незабаром кількість позивачів з даного питання може сильно зрости. Незважаючи на численні поради вищестоящих органів влади, близько 700 німецьких муніципалітетів втратили кошти на аналогічних інвестиціях. Згідно з оцінками експертів, компенсувати втрату коштів через суд спробують близько 200 позивачів, а загальний обсяг їх збитків перевищує 1 млрд євро.