ua en ru

Дестабілізація обстановки в Придністров'ї негативно позначиться на становищі України як глави ОБСЕ, - експерт

Дестабілізація обстановки в Придністров'ї негативно позначиться на становищі України як глави ОБСЕ. Про це "Комерсант-Україна" заявив старший аналітик Інституту світової політики Леонід Літра.

Нагадаємо, влада Придністровської Молдавської Республіки прийняли закон про держкордон, який передбачає встановлення контролю над населеними пунктами, що знаходяться під юрисдикцією Кишинева. Співрозмовники видання в уряді Молдови побачили в законі "елементи можливого використання зброї".

Експерти ж вбачають у тому, що відбувається навколо Придністров'я тенденцію і не чекають нічого хорошого. "Це чиста провокація, щоб, по-перше, завести в глухий кут переговорний процес, а по-друге, судячи з риторики Придністров'я останнім часом, перешкодити успішному головуванню України в ОБСЄ, - вважає Літра. - Такі рішення виставляють Україну в негативному світлі, начебто вона не може сприяти встановленню миру на регіональному рівні". При цьому експерт вважає, що навіть якщо Київ звернеться до керівництва ПМР із закликом відмовитися від односторонніх кроків, він не буде почутий. "Тому Україна повинна чітко позначити негативні наслідки таких дій. Я думаю, що Україна буде реагувати на подібні провокації не цього року, а наступного. Головуючи в ОБСЄ, Київ намагається зробити так, щоб всі були задоволені, але в наступному році Євген Шевчук відчує відповідь України на подібні дії", - заявив Літра.

У Кишиневі ж багато хто бачать причини напруженості у наближенні листопадового саміту Східного партнерства у Вільнюсі, де, як очікується, буде підписаний договір про асоціацію України та Євросоюзу, а Молдавія і ЄС оголосять про завершення переговорів про безвізовий режим і парафують угоду про асоціацію. "Маріонетковий придністровський режим вирішує геополітичні завдання Росії. Він і задумувався як механізм утримання Молдавії спочатку від об'єднання з Румунією, а тепер і від зближення з ЄС. Суперництво Москви і Брюсселя в регіоні приймає конкретні контури, - каже політолог Ніколає Кіртоаке. - Ми є свідками створення плацдарму жорсткого тиску на Молдавію".

"Все починає нагадувати події в Грузії в 2008 р. Не потрібно забувати, що у Вільнюсі будуть укладені домовленості не тільки з Молдавією, а й з Україною, яка до того ж займається Придністров'ям, будучи головою ОБСЄ. Дестабілізація обстановки на Дністрі вдарить і по Кишиневу, і по Києву ", - заявило джерело, близьке до переговорів щодо врегулювання придністровського конфлікту.

Читайте також: Наступний раунд переговорів щодо Придністровського питання відбудеться 16-17 липня у Відні, - МЗС