ua en ru

Der Spiegel: Німеччина купила право на проведення ЧС-2006 з футболу за 6,7 млн євро

Der Spiegel: Німеччина купила право на проведення ЧС-2006 з футболу за 6,7 млн євро Фото: Німеччина могла купила право на проведення ЧС-2006

Кошти були використані для підкупу чотирьох азіатських представників у виконавчому комітеті ФІФА

Німецький футбольний союз заплатив 6,7 млн євро за право провести чемпіонат світу з футболу 2006 р. Про це з посиланням на свої джерела повідомляє видання Der Spiegel.

За повідомленням видання, заявочний комітет створив "чорну касу", в яку тодішній виконавчий директор Adidas Робер Луї-Дрейфус приватним порядком таємно в 2000 р. перевів 10,3 млн швейцарських франків (13 млн німецьких марок), передає Deutsche Welle.

Ці кошти в подальшому не з'явилися ні в бюджеті заявочного комітету, ні в бюджеті організаційного комітету ЧС-2006. Стверджується, що гроші були використані для підкупу чотирьох азіатських представників у виконавчому комітеті ФІФА, в який входять 24 особи. У справу були присвячені керівник заявочного комітету Франц Беккенбауер, президент Німецького футбольного союзу Вольфганг Нірсбах та інші високопоставлені спортивні функціонери.

Приблизно за півтора року до ЧС-2006 Луї-Дрейфус зажадав свої гроші назад - в євро сума становила 6,7 млн. як повідомляє видання. Ця сума була переказана на рахунок ФІФА в Женеві в якості внеску на спочатку заплановане, але потім скасоване футбольне захід у Берліні. Звідти гроші повинні були надійти на рахунок Луї-Дрейфус в Цюріху.

При цьому в Німецькому футбольному союзі заявили, що платіж у 6,7 млн євро ніяк не пов'язаний з рішенням про ЧС в Німеччині.

Нагадаємо, в червні Комісія з етики ФІФА розпочала низку перевірок щодо футбольних функціонерів з приводу обставин конкурсів на право проведення ЧС 2018 і 2022 роках, які виграли Росія і Катар.