ua en ru

Депутати пропонують ВР заборонити називати дітей іменами вигаданих персонажів

Народні депутати від фракції Партії регіонів Володимир Мисик і Ельбрус Тедеєв та фракції "Удар" Артур Палатний пропонують заборонити називати дітей іменами вигаданих персонажів, географічних назв та неживих предметів.

Народні депутати від фракції Партії регіонів Володимир Мисик і Ельбрус Тедеєв та фракції "Удар" Артур Палатний пропонують заборонити називати дітей іменами вигаданих персонажів, географічних назв та неживих предметів. Про це йдеться у законопроекті № 3881 "Про внесення змін до статті 146 Сімейного кодексу України (щодо визначення імені дитини", - текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Законопроект пропонує частину другу статті 146 Сімейного кодексу викласти в такій редакції: " Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько. Ім'я дитини повинно відповідати її статі. Дитині не може бути дано ім'я, що складається з назв неживих предметів, вигаданих персонажів, географічних назв, флори та фауни, титулів, хвороб, одночасним поєднанням букв, символів або (та) цифр, абревіатур".

Спір між батьками щодо імені дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

"В разі відмови органів реєстрації актів цивільного стану в присвоєнні дитині імені, що не відповідає вимогам ч. 2 цієї статті, батьками (або одним з батьків) може бути подана скарга до органу вищого рівня або до суду", - йдеться в законопроекті.

"Прийняття зазначеного законопроекту захистить дітей від порушення їхніх прав при визначенні імені", - зазначили автори документу у пояснювальній записці.