ua en ru

Депутати підтримали законопроект про держгарантії за кредитами НАК "Нафтогаз України"

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому проект закону 2476а "Про внесення зміни до статті 6 закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо НАК "Нафтогаз України"). "За" відповідну пропозицію проголосував 231 депутат, проти - 79, утрималися 5 парламентаріїв.

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому проект закону 2476а "Про внесення зміни до статті 6 закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо НАК "Нафтогаз України"). "За" відповідну пропозицію проголосував 231 депутат, проти - 79, утрималися 5 парламентаріїв.

У першому читанні законопроект про держгарантії за кредитами "Нафтогазу" був прийнятий 19 вересня.

Зазначимо, урядовий законопроект про надання держгарантій за зобов'язаннями НАК "Нафтогаз України" був зареєстрований у ВР на початку липня. Напередодні профільний комітет ВР рекомендував прийняти законопроект про надання держгарантій за зобов'язаннями "Нафтогазу" без забезпечення. При цьому в головному науково-експертному управлінні ВР заявили, що надання держгарантій "Нафтогазу" без забезпечення суперечить Бюджетному кодексу.

"НАК "Нафтогаз України" звільняється від зобов'язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язань за державними гарантіями і вносити плату за надання державних гарантій. Умови надання державних гарантій встановлюються Кабінетом міністрів України", - йдеться в документі.

Нагадаємо, згідно з держбюджетом, у 2013 р. державні гарантії можуть надаватися в обсязі до 50 млрд грн.

"Облігації компанії ("Нафтогазу"), порівняно з іншими інструментами вкладення коштів на фінансовому ринку, можуть виявитися непривабливими для інвесторів. Забезпеченість зобов'язань НАК "Нафтогаз України"... державною гарантією дозволить класифікувати їх як активи з мінімальним ризиком, які не потребують формування резервів і які можуть бути використані у якості забезпечення за кредитами рефінансування НБУ", - зазначається в пояснювальній записці.

"Реалізація положень цього законопроекту сприятиме збалансуванню грошових потоків Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" шляхом продовження до 7 років терміну користування кредитними коштами в загальному обсязі 2 млрд дол., залученими в рамках кредитної угоди з Відкритим акціонерним товариством "Газпромбанк", і забезпечення сталої та безперебійної роботи газотранспортної системи України", - заявляв міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький на представленні відповідного законопроекту.

Додамо, що "Нафтогаз" нерідко бере кредити для розрахунків за газ. Також для розрахунків з "Газпромом" НАК регулярно здійснює продаж ОВДП.

21 серпня Кабмін ухвалив рішення рефінансувати борг НАК "Нафтогаз" на 4,8 млрд грн.

Напередодні повідомлялося про те, що неоплачений державний борг НАК "Нафтогаз" за підсумками 2013 р. може досягти 9 млрд грн.

НАК "Нафтогаз України " - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного і розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природним і зрідженим газом споживачів.

Компанія об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни і є монополістом із транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України. "Нафтогаз" здійснює переробку газу, нафти та конденсату на п'яти газопереробних заводах, виробляючи на них скраплений газ, моторні палива та інші типи нафтопродуктів. Компанія також має власну мережу автозаправних станцій.

Державна гарантія - це зобов'язання держави (в особі уряду) повністю або частково виконати платежі на користь кредитора в разі невиконання позичальником зобов'язань за отриманими позиками. Гарантії надаються органам місцевої влади (АР Крим, місцевим громадам тощо) і суб'єктам підприємницької діяльності. Формою надання державних гарантій є порука - зобов'язання виконати передбачені платежі в разі невиконання їх позичальником.