ua en ru

Депутати не домовилися про призначення виборів у Києві в 2013 році

Лідери парламентських фракцій вчора близько години обговорювали питання про призначення виборів в кабінеті у голови Верховної Ради України Володимира Рибака, однак досягти якоїсь домовленості їм не вдалося.

Лідери парламентських фракцій вчора близько години обговорювали питання про призначення виборів в кабінеті у голови Верховної Ради України Володимира Рибака, однак досягти якоїсь домовленості їм не вдалося. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Засідання у Рибака закінчилося нічим: опозиція погодилася не проводити вибори до 2015 р.",- заявив голова Компартії Петро Симоненко.

Вчора лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк запропонував голові Верховної Ради Рибаку призначити на цьому пленарному тижні вибори мера Києва і депутатів Київради.

"Якщо ми домовимося завтра поставити питання про проведення виборів у Києві та обласних центрах на 15 грудня, то буде конституційна більшість, більше 300 голосів", - заявив Яценюк.

Голови фракцій "Свобода" Олег Тягнибок та "Удар" Віталій Кличко підтримали цю ініціативу.

Представники опозиції заявили про неможливість призначити вибори в одномандатних округах № 11, 71 і 113, які звільнилися після того, як Вищий адміністративний суд (ВАС) достроково припинила повноваження народних депутатів Олександра Домбровського, Павла Балоги та Ігоря Маркова.

"Ці люди, які позбавлені депутатських мандатів, подали звернення в Європейський суд з прав людини. Вибори у цих округах можуть бути призначені тільки після ухвалення рішень", - заявив Яценюк.

Позиція Партії регіонів щодо проведення виборів залишилася незмінною: вибори мера столиці і депутатів Київради мають відбутися в жовтні 2015 р. На думку представників більшості, вибори в трьох округах необхідно провести, однак їх призначенням повинен займатися Центрвиборчком (ЦВК).

"У рішеннях ВАС чітко сказано: зобов'язати ЦВК провести повторні вибори у цих округах", - заявив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

У свою чергу у ЦВК не бачать юридичних можливостей для призначення виборів у трьох округах.

"В законі "Про вибори народних депутатів" передбачено всього три підстави для організації повторних виборів. Виконання судових рішень серед них немає",- заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Нагадаємо, 30 травня Конституційний суд України виніс рішення щодо місцевих виборів і постановив, що вибори мера Києва і депутатів Київради мають відбутися в жовтні 2015 р.

Законодавчо визначений чотирирічний термін повноважень Київського міського голови повністю закінчився в червні 2012 р., а Леонід Черновецький склав з себе повноваження до початку літа 2012 р., термін повноважень депутатів Київської міськради закінчився в червні 2013 р.

Однак більшість Київради вирішило, що повноваження депутатів не закінчаться, поки не будуть обрані нові депутати Київради і поки вони не приймуть присягу.