ua en ru

Депутат Микитась назвав неконституційним законопроект про мораторій на будівництво в Києві

Зареєстрований у Верховній Раді законопроект №2629 "Про мораторій на будівництво об'єктів на окремих ділянках в Києві" від 10 квітня викликав обурення столичних забудовників. Про це повідомив депутат Київради ("Удар") Максим Микитась.

"Я вважаю, що це повністю неконституційний закон, який порушує права і громадян, і інвесторів. Якщо його приймуть, іноземні інвестори до нас не прийдуть найближчі 15 років. Як може бути, якщо чоловік купив ділянку в подібній зоні, а йому говорять: "Ти не будеш будувати?", - зазначив депутат, якого підозрюють у причетності до скандального будівництва на вулиці Микільсько-Слобідській.

Фахівці з нерухомості також критично поставилися до ініціативи депутатів. "Будівництва повинні продовжуватися. Зараз і так у багатьох забудовників, у яких усе в порядку з документами, складнощі з фінансуванням. Так що подібне просто завалить ринок. І це вже не кажучи про людей, які вклали гроші і чекають квартири", - повідомив провідний аналітик компанії SV Development Сергій Костецький.

Заступник голови КМДА Віталія Кличка Павло Рябікін у свою чергу заявив, що ті, хто вклав гроші в незаконне будівництво житла - самі винні. "Якщо у вас є мільйон на купівлю житла, чому ви не можете знайти 10 тис. для юриста?" - зазначив він.

Юристи відзначають, що, якщо законом буде зупинено будівництво, покупці можуть подати в суд на державу. "Шанси виграти є. Можна змусити владу повністю відшкодувати збитки", - підкреслив юрист Ростислав Кравець.

Політолог Вадим Карасьов також не виключає, що до реальних зносів недобудов справа не дійде. "Можливо, це робиться для того, щоб стримати апетити Київради, де є забудовники. Або це підготовка до місцевих виборів. Ви ж бачите, що й мер Віталій Кличко також зайнявся подібним питанням. Можна також припустити, що політики відчувають, що ця скандальна тема найбільше зараз хвилює киян", - зазначив він.

Нагадаємо, законопроект "Про мораторій на будівництво об'єктів на окремих дільницях у Києві" зупинить кілька десятків будівництв в Києві. Він дозволяє заморозити будмайданчики, розміщені у скверах, парках, на схилах, у зеленій зоні прибудинкових територій. Торкнеться він і тих, хто будує ближче 100 метрів до Дніпра або озер. У пояснювальній записці до закону зазначено, що понад 40 столичних багатоповерхівок - самовільне будівництво, а, за словами заступника голови КМДА Павла Рябікіна, всього проблемних ділянок, які можуть підпасти під такий закон, у Києві - аж 187.

Ініціаторами закону виступили близько 50 народних депутатів - по кілька представників від кожної парламентської фракції.

"Громадськість зацікавлена, щоб незаконна забудова ландшафтів і парків припинилася. Така підтримка з боку депутатів - велика рідкість. У всіх спірних випадках треба перевірити законність виділення землі та будівництва. Стосується це і історії з забудовою Микільсько-Слобідської та ряду інших комплексів", - зазначила нардеп Наталія Новак, один з авторів закону.