ua en ru

Депутат Європарламенту: Деякі з ідей Брейвіка "просто відмінні"

На тлі загального осуду Андерса Брейвіка з'явилися і голоси на підтримку терориста, який вбив понад 70 людей заради популяризації своєї антиісламського маніфесту, повідомляє РБК з посиланням на ВВС.

З несподіваною заявою виступив депутат Європарламенту від італійської Ліги Півночі Маріо Боргезіо. Виступаючи в ефірі радіостанції Sole 24 Ore, він засудив вбивство людей, однак підкреслив, що деякі з ідей Брейвіка "просто відмінні".

За словами Боргезіо, дуже правильною є позиція Брейвіка про необхідність загальноєвропейського опору ісламізації континенту.

Слова Боргезіо викликали негативну реакцію серед інших депутатів. Так, Ніккі Сінклер, що представляє в Європарламенті Незалежну партію Великобританії, назвала позицію італійського депутата", шокуючою. За її словами, така заява є просто "неприйнятною".

Варто відзначити, що в цілому європейські націоналісти зайняли досить обережну позицію в цьому питанні. Так, наприклад, відомий своєю жорсткою позицією французький Національний фронт Жана Марі Ле Пена зняв з виборів у місцеві органи самоврядування Жака Кутеля, який у своєму блозі назвав Брейвіка "головним захисником західних цінностей". "Люди просто не розуміють, заради чого він все це влаштував", - написав Кутеля.