ua en ru

Депозитна база банків в Україні в січні виросла на 5%

Завдяки сезонному чиннику, а також зростанню довіри до банківської системи в січні істотно збільшилася депозитна база банків, відзначають фахівці та банкіри.

«Якщо в червні минулого року депозитна база становила 506 млрд грн, то зараз вона зросла до 580 млрд. За півроку це істотний стрибок, оскільки, в порівнянні з тим же липнем 2012 р. і липнем 2011 р. депозити зросли на 40 млрд грн. Це непоганий показник, враховуючи, що в світі спостерігається уповільнення темпів економічного зростання, а українська економіка дуже чутлива до динаміки світової. І це показує, що все ж НБУ проводить нормальну, адекватну монетарну політику», - сказав економічний експерт, колишній радник глави НБУ Віктор Лисицький.

Заступник голови правління Укрсиббанку Костянтин Лежнін пов'язав зростання депозитної бази з сезонним чинником, а також зростанням довіри до банківської системи. «Загальний портфель депозитів фізичних осіб нашого банку зріс з початку року на цифру близько 5%», - сказав він.

«Основні причини такого зростання - сезон. Оскільки кінець зими - це отримання бонусів, інших виплат, а також той факт, що клієнти стають більш чутливими до надійності банків і менш - до прибутковості, тобто, вже не ганяються за скаженими ставками за депозитами. Важливий і той факт, що з початку року у людей з'явилася певна віра у власну економіку, крім того, не виправдалися страшилки щодо обвалу гривні», - підкреслив Лежнін.

З ним згоден голова правління «Індустріалбанку» Леонід Гребінський. «У нас депозитна база виросла десь до 2%. Це пов'язано з тим, що у людей з'явилася довіра до національної валюти, що спричинило падіння попиту на іноземну валюту. Тим більше в кінці зими, до початку ділового сезону, населення традиційно несе більше депозитів», - сказав банкір.

Раніше Незалежна асоціація банків України констатувала зростання депозитної бази в січні на 2,5%.

Читайте також: НБУ розробив механізм випуску банківських фінансових векселів