ua en ru

Деокупація дедалі ближче. Чому Антонівський міст у Херсоні стратегічно важливий

Деокупація дедалі ближче. Чому Антонівський міст у Херсоні стратегічно важливий Фото: Антонівський міст (t_me_ressentiment_channel)

Удари по Антонівському мосту в Херсоні ускладнили військову логістику окупантів. Це може стати ключовим чинником для успішних контратак ЗСУ на півдні України. Війська РФ не тільки втрачають важливий шлях постачання зброї з Криму, але також позбавляються можливості відступати.

Що трапилося з Антонівським мостом і чому він важливий – докладно на РБК-Україна.

Що сталося

Антонівський міст зазнав значних ушкоджень внаслідок серії атак української армії. Вночі 27 липня ЗСУ завдали чергового точкового удару по шляхопроводу через Дніпро, через що окупаційна "влада" Херсона закрила проїзд мостом.

У Херсонській ОВА повідомили, що міст повністю не зруйнований, проте внаслідок пошкоджень пересування ним неможливо.

Декількома днями раніше після ракетної атаки Збройних сил України рух шляхопроводом перекрили для вантажних авто.

Тоді колаборанти заявили, що по мосту вдарили з HIMARS, але його конструкція залишилася цілою, і що він придатний для експлуатації.

Шляхопровід під вогневим контролем ЗСУ

Оперативне командування "Південь" підтвердило атаку ЗСУ по Антонівському мосту на Херсонщині. Нічні удари 27 липня назвали "філігранними".

Керівниця прес-центру сил охорони та оборони півдня України Наталія Гуменюк у коментарі РБК-Україна відповіла на питання про удари по Антонівському мосту та по залізничному шляхопроводу поряд із Херсоном, про пошкодження якого також повідомляли окупанти:

1. Заяви колаборантів про влучання по іншим мостам в ОК "Південь" не коментують.

2. Чи можуть росіяни й надалі використовувати Антонівський міст у своїх цілях?

В українському військовому командуванні не знають усіх цілей окупанів, і як саме вони хочуть використовувати міст. Однак відомо, що Антонівський міст уражений і знаходиться під вогневим контролем ЗСУ. "Ми створюємо всі умови, щоб використання цього мосту було лише на користь України. Якщо вони хочуть піти у зворотному напрямку (з правого на лівий берег Дніпра – ред.), то будь ласка", - зазначила Наталія Гуменюк.

3. Чи можна оцінити ступінь пошкодження Антонівського мосту?

На даний момент ніхто з фахівців в Україні не зможе дати оцінку пошкодженням переправи, оскільки не можна довіряти фото та відео з місця подій. Як повідомила Наталія Гуменюк, по ним не можна провести інженерну оцінку здатності моста переносити навантаження. А оскільки це окупована територія, вогневий контроль – найкраще, що можуть зробити в даній ситуації українські сили.

Де знаходиться Антонівський міст і чому він важливий

Антонівський автомобільно-пішохідний міст розташований за 30 км від Херсона. Він з'єднує селище Антонівка та місто Олешки.

Міст має стратегічне значення, оскільки є однією з лише трьох переправ через Дніпро у Херсонській області.

Загалом у ворожих військ в окупованому Херсоні є два основні шляхи постачання та чотири слабкі місця. Антонівський автомобільний міст є одним із них.

Також для транспортного сполучення росіянам важливі: Антонівський залізничний міст через Дніпро за 20 км від Херсона; дорога повз Нову Каховку по греблі ГЕС і Даріївський міст через річку Інгулець далі на цій же трасі.

Фото: слабкі місця армії агресора на Херсонщині (facebook.com/sergey.khlan)

Проте дорога через Каховську ГЕС незручна для окупантів, оскільки знаходиться далеко від Херсона (до 60 км) і потрапляє в зону дії стволової артилерії ЗСУ. Даріївський міст також є слабкою ділянкою.

Для армії РФ Антонівський міст - головна "артерія" для постачання техніки та боєприпасів з Криму та тимчасово непідконтрольних Україні територій.

Таким чином, блокування цієї переправи відріже окупантів від основного транспортного шляху і позбавить можливості для організованого відступу.