ua en ru

День 9 травня: як в Україні відзначили перемогу над нацизмом

День 9 травня: як в Україні відзначили перемогу над нацизмом Фото: 9 травня у Києві

Сьогодні, 9 травня, Україна відзначає річницю перемоги над нацизмом

Сьогодні, 9 травня, Україна відзначає 72-у річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Докладніше про те, як у країні проходили пам'ятні заходи - в матеріалі РБК-Україна.

У Києві затримали більше 20 людей на заходах, приурочених до 9 травня

Під час відзначення Дня перемоги над нацизмом у Києві сьогодні затримано більше 20 осіб.

У Києві сьогодні вранці, близько 10 години ранку, в районі станції метро "Арсенальна" пройшла акція до Дня перемоги під назвою "Ніхто не забутий, ніщо не забуте".

altaltaltaltaltalt

Фото: сутички на акції пам'яті 9 травня

Організатори цієї акції у соцмережі Facebook закликали громадян прийти з портретом свого родича або знайомого, учасника Другої світової війни та вшанувати пам'ять загиблих. Бійка сталася між громадськими активістами та людьми у військовій формі. Один з противників акції був одягнений в одяг з символікою батальйону "Донбас". Противники акції тримали в руках плакати з інформацією про репресії радянської влади під час Другої світової.

У місці збору учасників пам'ятних акцій правоохоронці встановили металошукачі. З метою забезпечення безпеки проводився поверхневий огляд, перевірка сумок і рюкзаків учасників.

Також столична поліція заблокувала на столичній вулиці Мазепи офіс організації "Добровольчий рух ОУН", яка планувала перешкодити проведенню акції "Безсмертний полк".

"Проходячи повз будівлі Добровольчого руху ОУН, вони зупинилися і почали скандувати: "Фашизм не пройде!". У відповідь активісти ОУН вигукували з вікон: "Слава Україні!", - повідомив кореспондент РБК-Україна.

Біля будівлі ОУН невідомі особи запалили димову шашку. Після цього колона, в якій йшли здебільшого літні люди, продовжила ходу.

В поліції поінформували, що один правоохоронець отримав тілесні ушкодження внаслідок сутичок в районі "Арсенальної".

Повідомлялося, що активісти з офісу ОУН кидали яйця в правоохоронців, учасників акції і журналістів. Крім того, надійшло повідомлення лікарів про те, що один працівник поліції отримав тілесні ушкодження від димової шашки.

У подальшому правоохоронці затримали в офісі ОУН 24 людини, яких доставили у відділення поліції.

Під час акції з покладанням квітів учасниками маршу біля монумента Вічного вогню виникла бійка між учасниками маршу "Безсмертний полк" і націоналістами, в результаті якої постраждала дівчина.

Також столичні поліцейські затримували сьогодні учасників пам'ятних акцій за використання забороненої символіки.

"В управління поліції доставили ще шістьох людей, які чинили опір правоохоронцям і використовували заборонену символіку. Після отримання пояснень поліція визначиться з правовою кваліфікацією їхніх дій", - інформували поліцейські.

В Одесі, Запоріжжі та Дніпропетровську відбулися сутички на акціях пам'яті 9 травня

Сьогодні, 9 травня, в інших містах країни відбулися пам'ятні заходи, приурочені до Дня перемоги над нацизмом. Під час даних заходів, як і в Києві, необошлось без бійок.

Зокрема, в Одесі сьогодні під час сутичок затримали 20 осіб.

Сутички між учасниками пам'ятних заходів відбулися на одеській Алеї Слави. За даними поліції, 10 людей намагалися пронести на Алею заборонені предмети.

"Під час масового заходу в районі Алеї Слави в Одесі, в якому бере участь щонайменше тисяча людей, сталися кілька окремих інцидентів: словесних спорів, які переросли в бійку, між проукраїнськими і проросійськими активістами", - повідомили в поліції.

Також повідомлялося, що швидка допомога забрала одну жінку, якій стало зле під час акції, але у бійках вона участі не приймала.

Всього в Одесі правоохоронці затримали сьогодні 20 осіб під час акцій, приурочених до 9 травня.

У Дніпрі в акціях до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні постраждали 14 осіб, серед них - 6 поліцейських і 8 учасників акцій. Про це повідомила прес-служба поліції Дніпропетровської області.

altaltaltaltaltaltaltalt

Фото: пам'ятні заходи в Дніпрі

"Внаслідок зазначених подій травмовано 14 осіб - 8 учасників заходу і 6 поліцейських, які здійснювали охорону порядку під час заходу. 4 особам медпрацівники надали допомогу на місці події, 4 постраждалих звернулися в лікарню. Двоє поліцейських звернулися в лікарню з-за поразки, які були отримані в результаті розпилення сльозогінного газу", - повідомили в поліції Дніпра.

Правоохоронці також повідомили, що у відділення поліції було доставлено 15 осіб.

"У пунктах попереднього огляду, які дислоцированны в місці проведення біля Монументу Слави, поліцейські вилучили 4 пістолети - 3 травматичних та 1 газовий, 4 ножі, газовий балончик, шило, цвях, пилочку для нігтів та інші предмети", - повідомили в поліції Дніпра.

Без інцидентів не обійшлося і відзначення Дня перемоги над нацизмом в Запоріжжі.

Біля будівлі міської мерії відбулися сутички між учасниками заходів та акцій до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Перші провокації на 9 травня

Опубліковано Громадське ТБ Запоріжжя 8 травня 2017 р.

"Не обійшлося без провокацій. Деякі учасники акції принесли з собою червоні прапори СРСР і проводили зустріч під запису радянських пісень. Це обурило прийшли туди патріотів: вони вимагали прибрати заборонену символіку. На місці слідкують за порядком безліч правоохоронців. Вони вже затримали і забрали з натовпу трьох провокаторів", - повідомляли місцеві ЗМІ.

Під час акцій до 9 травня в Україні постраждали 8 поліцейських

В Національній поліції заявили, що 9 травня в ході забезпечення безпеки учасників масових акцій вісім співробітників поліції отримали тілесні ушкодження. Про це сообщаили в прес-службі Нацполиции.

За словами заступника глави відомства Олександра Фацевича, в Україні публічну безпеку і порядок на сьогоднішніх акціях забезпечували близько 30 тисяч правоохоронців, у тому числі 10 тисяч - в Києві.

"За оперативною інформацією, в ході забезпечення безпеки учасників масових заходів отримали тілесні ушкодження вісім співробітників поліції - по одному в Києві та Запоріжжі, ще шестеро - у Дніпрі", - йдеться в повідомленні.

За станом на 13:00 були відкриті дві кримінальні виробництва: за статтями 296 (хуліганство) і 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу) Кримінального кодексу.

В Україні за час акцій 9 травня затримали 45 осіб

Під час акцій до Дня перемоги над нацизмом по всій Україні затримали 45 осіб. Про це на брифінгу повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий.

"В Києві у нас на цю хвилину близько 25-ти, а по Україні близько 45 затриманих. Під час заходів відбувалися локальні сутички в Запоріжжі, Одесі, Дніпрі і Києві ", - сказав Ярий.

Він додав, що загалом по Україні до охорони порядку було задіяно 30 тисяч правоохоронців.

У Києві за порядком стежать 3,5 тисячі представників поліції і Національної гвардії. Участь у заходах брали 50 тисяч громадян, додав Яровий.