ua en ru

Демчишин пообіцяв оперативно погасити заборгованість по зарплатам шахтарів, - профспілки

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час переговорів у міністерстві 11 червня запевнив, що шахтарям буде виплачена заборгована зарплатня. Про це повідомили лідери профспілкових організації ДП "Львіввугілля" Олег Турчин (ПРУП) та Віталій Оніжук (НПГУ).

З метою укладання угоди про постачання вугілля, видобутого на шахтах ДП "Львіввугілля", на теплові електростанції, 18 червня має відбутися тристороння зустріч за участі міністра, представників ДТЕК, лідерів профспілкових організацій та ДП "Вугілля України".

"Міністр повідомив, що 12 червня на наші рахунки буде переведено 25 млн грн, у вівторок-середу ще 25 млн, і до кінця червня буде закрита заборгованість за квітень та 50% травня", - додав лідер профорганізації НПГУ ДП "Львіввугілля" Віталій Оніжук. Лідер Львівського теркому ПРУП Олег Турчин підтвердив факт переговорів шахтарів Львівщини з Демчишиним та повідомив, що не готовий коментувати ситуацію, поки гарантовано не надійдуть кошти.

Повідомляється, що перед нарадою у міністра львівські шахтарі мали зустріч з керівництвом енергетичної компанії "ДТЕК Енерго", де їх запевнили, що боргів перед шахтарями компанія немає і всі претензії по заборгованості слід адресувати ДП "Вугілля України" та особисто міністру. Про погашення боргів з боку ДТЕК перед ДП "Вугілля України" 8 червня під час брифінгу в Кабміні повідомив і сам Володимир Демчишин.

"Люди повідомили міністру, що якщо не отримають заборговані кошти, то настроєні рішуче і готові зупинити роботу. ДТЕК правильно говорить, що нічого шахтарям не винні. Правильно сказав Віталій Григорович Бутенко (комерційний директор ДТЕК - ред.), що винне в даній ситуації ДП "Вугілля України", повідомив в коментарі ЗМІ Віталій Оніжук.

Шахтарі впевнені, що ДП "Вугілля України" виконує роль незрозумілої посередницької структури, тому воно їм не потрібне. "Ми будемо напряму укладати угоду з покупцями нашого вугілля і міністр Демчишин нас в цьому підтримує", - заявив лідер профспілкової організації НПГУ ДП "Львіввугілля".

Як уже повідомлялось, у ході зустрічі з шахтарями Львівщини 11 червня директор з комерційної діяльності "ДТЕК Енерго" Віталій Бутенко повідомив про повне погашення боргу перед ДП "Вугілля України" за отримане у 2014 році вугілля: у травні-червні компанія перерахувала на рахунок держпідприємства 187 мільйонів гривень. Компанії залишилося погасити близько 3 млн.грн., що вона обіцяє зробити найближчим часом. Представник "ДП Вугілля України", присутній на зустрічі, погашення боргу компанією ДТЕК підтвердив.

Львівські шахтарі неодноразово зверталися до представників влади різних рівнів та влаштовували акції протесту в Червонограді, Сокалі, Львові та Києві, але ситуація з виплатою боргів по зарплатні так і не покращилася.